Spor(T)

Importanța stretchingului

4 May 2022

Pentru o stare optimă a sănătății fizice și psihice sportul nu este suficient fără stretching.
Nu trebuie să ne gândim că întinderile musculare și articulare se fac doar pentru o anumită categorie de sportivi, alergători sau gimnaști. Toți trebuie să efectuăm aceste întinderi pentru a ne păstra mobilitatea în formă.

Acest tip de mișcare reprezintă o serie de exerciții fizice prin care articulațiile devin mai eleastice iar mușchii capătă un tonus mai bun. Rezultatele obținute în urma antrenamentelor constante de stretching îmbunătățesc controlul sistemului muscular, întăresc articulațiile conferindu-le elasticitate și durabilitate în timp.

Corpul uman este construit din segmente osoase mai mici și mai mari legate între ele prin articulații cartilaginoase care în timpul antrenamentelor, de orice natura ar fi ele, se deteriorează.
Sănătatea articulară prelungește viața activă a sportivului iar una din componentele importante de a face mișcare este reprezentată de flexibilitate.

Știm că oricare ar fi sportul pe care alegem să-l practicăm beneficiile sale sunt cunoscute și de necontestat însă puține sunt persoanele care își dau seama că articulațiile flexibile se datorează practicării regulate a întinderilor musculare prin ceea ce numim stretching. Întinderile trebuie să le facem regulat. De exemplu atunci când stai prea mult pe scaun și simți că ești amorțit tendința necondiționată este de a te întinde. O bună flexibilitate împiedică aceste situații prin păstrarea elasticității mușchilor.

Mare parte a oamenilor care fac sport regulat au tendința de a ignora această rutină atât de importantă. Întinderile se folosesc atât înainte de antrenament în programul de încălzire cât și după antrenament ca parte a relaxării sau ca etapă de revenire la funcțiile corpului înainte de efort. Există studii care spun că întinderile musculare înaintea antrenamentelor nu sunt cele mai indicate datorită faputului că prin efectuarea mișcărilor de stretching pe mușchiul neîncălzit crește riscul accidentărilor. Așa că, pentru a ne bucura de realele beneficii ale stretchingului este indicat să-l practicăm la finalul antrenamentelor.


Cum se execută și câte tipuri de întinderi există?

Întinderile se pot executa în două moduri:

  • întinderi care se realizează fară ajutor și aceste se numesc întinderi active;
  • întinderi care se realizează cu ajutor din partea altcuiva și se numesc întinderi pasive.

Exisă patru tipuri principale de întinderi:

  • Statice. Sunt întinderile cele mai practicate. Întinderea se realizează pe un anumit mușchi sau pe o anumită grupă musclară cu menținerea poziției pentru un anumit interval de timp.
  • Balistice. Acest tip de întindere nu impune menținerea într-un interval de timp și împlică miscări de legănare.
  • De facilitare neuromusculară proprioceptivă (FNP). Acest tip de întindere se foloseste în kinetoterapie în tehnicile de reeducare neuromusculară.
  • Dinamice. După cum îi spune și denumirea este un tip de întindere care are la bază mișcări din sport. Se realizează prin balansare sau sărituri.

Așadar se știe că o bună flexibilitate are multiple beneficii atât pentru sistemul muscular cât și pentru prețioasele articulații.
Calitatea vieții și independența funcțională se datorează creșterii flexibilității. Aceste tipuri de exerciții sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi și tot ce trebuie să facem este să le acordăm timp, puțin mai mult timp după antrenament chiar dacă uneori suntem prea obosiți.

Beneficiile întinderilor înaintea antrenamentelor dar și după sunt:

  • previn și calmează crampele musculare cauzate de prea mult sport, utilizarea excesivă a mușchilor, poziție ciudată a picioarelor în timpul somnului și cantități insuficiente de potasiu, calciu sau lipsa altor minerale și deshidratare;
  • fac să avem o mai bună flexibilitate și conduc la reducerea durerilor musculare și îmbunătățesc eficiența activităților fizice;
  • fac ca nivelul de glicemie să fie menținut în limite aproape normale astfel că 30 – 40 de minute de întinderi ajută la controlul nivelului de insulină în cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2;
  • previn dureri ale spatelui;
  • reduce tensiunea musculară;
  • crește performanțele în sport;
  • îmbunătățește circulația sângelui;
  • împiedică scurtarea musculaturii;
  • îmbunatățește coordonarea și echilibrul corpului.

Cred că putem să acordăm mai multă atenție acestui tip de mișcare care nu face decât să ne prelungească perioada de practicarea a sporturilor preferate. În fond, stretchingul nu e un sport ci o formă de mișcare care vine ca o extensie a antrenamentului.

Spor(t) cu spor să aveți!

Surse: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3273886/
cartea: Anatomia stretchingului. editia a II-a Arnold G. Nelson; Jouko Kokkonen
sursa foto: Anatomia stretchingului. editia a II-a Arnold G. Nelson; Jouko Kokkonen

No Comments

Leave a Reply