Portocaliu de portocală sau portocală de portocaliu?
Când a apărut acest cuvânt?
A apărut în secolul al XV-lea când comercianții portughezi au adus pe continent portocala. Până atunci acest cuvânt nu exista, această nuanță nu era clar definită, era considerată ca fiind culoare roșie.
Căutând etimologia acestui cuvând m-am gândit să fac o analiză care să-mi liniștească curiozitatea și am scotocit după “portocaliul” în natură, fizică, artă, chimie și am căutat-o chiar și în suflet.
Poate că ti se pare banal să te gândești de unde vine acest cuvând, din ce nevoi a luat naștere si mai ales de ce portocala este portocalie… cred că acest portocaliu a apărut neprogramat ca multe alte lucruri simple.
Îmi este dor de Soare!
Îl chem azi la lecție pentru câteva cuvinte și poate o notă de zece.
Regăsim această culoare în multe lucruri, domenii și chiar emoții. Poate nu este un subiect interesant însă te-ai gândit că Soarele este portocaliu?
Văzut din spațiu, Soarele este alb. Foarte mulți dintre noi cred că Soarele este galben însă aceasta este doar o iluzie optică. Lumina Soarelui are culorile curcubeului (roșu, portocaliu (orange), galben, verde, albastru, indigo și violet), care, teoretic, prin amestecarea lor rezultă alb. Soarele pare galben datorită atmosferei Pământului, fotonii din partea superioară a spectrului (albastru, verde, violet) sunt împrăștiați mai ușor.
La apusul Soarelui lungimile de undă călătoresc mai mult prin atmosferă făcând ca fotonii din spectrul superior pentru culoarea albastră să fie mai puțin vizibili și Soarele să pară roșu-portocaliu. Așa că, da, Soarele este portocaliu.
Întreg Universul este plin de culori, lumea fără culori ar fi tristă însă culorile nu ar exista fără lumină. Lumina cu frecvenţa cea mai joasă corespunde culorii roşii iar pe măsură ce frecvenţa creşte, se obţine portocaliul, galbenul, verdele, albastrul, indigoul şi în final, culoarea corespunzătoare luminii cu cea mai mare frecvenţă asociată din spectrul luminii vizibile, violetul.
Anumite elemente chimice precum: cromatul de plumb sau sulfura de arsen au culoarea portocalie.
În pictură portocaliu emană căldură și stare de bine. Este o culoare distractivă și răspândește bucurie.
Acum să scotocim puțin după portocală.
Portocalul își găsește originile în țările arabe.
Numele portocalelor derivă din cuvântul în limba sanscrită, “Naranga”, din spaniolă “Naranja” care se traduce prin parfumat. În limba engleză i se spune “orange” denumire folosită și de francezi. În limba română cuvântul portocaliu a fost împrumutat din limba greacă modernă “portokálli”.
Complementar portocaliului este albastru. Îmi este clar că răsăritul și apusul nu puteau să aibă altă culoare decât portocalie.
Să ne bucură de lumină și de viața colorală la care avem acces! O lume în gri ar fi fost cu siguranță tristă!
Portocaliu spus prin graiul sincer al uni copil se numește portocaluliu 🙂
Să ne răsari Soare și la final de zi să ne dăruiești un apus portocaliu spre roșu aprins!
No Comments