Deși în ultimul timp sportul a început să devină un stil de viață pentru mare parte din populație, mai sunt persoane care nu fac sport sau nu pot practica anumite tipuri de mișcare care au ca rezultat un consum caloric mare. Avem însă varianta de a merge pe jos și a folosi acest tip de mișcare atât pentru consum caloric cât și pentru alte beneficii. Unele persoane chiar monitorizează această formă de mișcare cu aplicații care indică consumul caloric, numărul de pași, km parcurși, ritmul cardiac, etc.
Probabil că această formă de mișcare nu este așezată în nicio categorie sportivă pentru că ea este practicată de la vârste foarte mici, 1 an sau poate chiar mai devreme. Am putea să spunem că oricine știe să meargă pe jos însă câți fac acest lucru în mod sănătos?
Mersul pe jos poate să nu fie practicat corect datorită asimetriilor musculare cauze de statul prelugit la birou sau a deformărilor osoase ale coloanei.
Mersul pe jos nu este considerat a fi o formă fizică de mișcare care să consume multe calorii. Mulți o consideră a fi nefolositoare și pierdere de timp. Puțin însă știu că mersul pe jos, deși subapreciat este un mod foarte bun de a consuma calorii. Hipocrate spunea: “mersul pe jos este cel mai bun medicament!”
Pentru a-ți da seama dacă mergi corect trebuie sa ții cont de următoarele aspecte:
– bărbia ridicată, paralelă cu solul, în felul acesta capul stă sus, în poziția corectă și coloana este obligată să stea într-o poziție neutră;
– pieptul în față ca și când te ții mândru;
– ține abdomenul într-o stare continuă de tensiune;
– nu căra lucruri grele decât într-un rucsac, astfel echilibrezi greutatea.
Iată că mersul pe jos ca orice altă formă de mișcare are niște reguli foarte clare pe care dacă le cunoaștem și le punem în practică ne ajută să ne păstrăm sănătoși.
Uite, las aici câteva beneficii ale mersului pe jos:
– reduce riscul de obezitate și ajută la arderea grăsimilor de pe abdomen;
– reduce nivelul de colesterol din sânge;
– ajută la accelerarea metabolismul;
– reduce nivelul de depresie, stres și anxietate;
– menține sănătatea articulară a genunchilor și șoldurilor;
– poate preveni accidentul vascular cerebral;
– întărește imunitatea organismului;
– reduce riscul de cancer la sân;
– te ajută să devii mai creativ.
Vorba proverbului: “mersul pe jos face piciorul frumos!”
Poate părea cumva neterminat micul meu articol. Știu, istoria lumii a început cu mersul pe jos, biped, și am uitat acest lucru. Astăzi am ajuns să fim dependenți de mașini, să refuzăm deplasările pe distanțe scurte fără “roțile ajutătoare” … însă cum rămâne cu sănătatea noastră? cum rămâne cu sănătatea Planetei?
Am scris acest articol pentru că am vrut să reamintesc că această formă simplă de mișcare are beneficii miraculoase pentru minte și corp și este la îndemâna fiecăruia..
Las aici un fragment din cartea „Elogiul mersului” de Shane O’Mara.
“Trecem cu vederea, pe riscul nostru, câştigurile pe care ni le poate aduce mersul în ceea ce priveşte sănătatea, dispoziţia, claritatea gândirii. Mulţi dintre noi trăiesc într-un mediu profund nenatural; aici petrecem intervale lungi din zi cu privirea concentrată asupra unui ecran, aflat poate la vreo jumătate de metru de ochii noştri. Când ne ridicăm şi mergem, postura noastră se modifică, trunchiul şi coloana vertebrală formând o singură axă verticală, de la cap în jos, de-a lungul spatelui, care, prin picioare şi labele picioarelor, intră în contact cu solul. Dimpotrivă, când stăm aşezaţi, greutatea trunchiului se concentrează în principal în zona lombară şi mai ales la nivelul coccisului, acel mic grup de vertebre care formează coada vestigială a omului. Coccisul ancorează o reţea remarcabilă de tendoane şi muşchi, care se întinde de-a lungul coloanei vertebrale şi mai ales către partea de sus a picioarelor, muşchii fesieri din partea superioară a coapselor, care sunt esenţiali pentru mers. Nu e deloc de mirare că durerea lombară se numără printre cele mai răspândite afecţiuni din ţările dezvoltate.
Ce caraghios e aşadar că remediul – să te ridici cu regularitate de pe scaun şi să te plimbi un pic – este atât de puţin înţeles şi aplicat! Perioadele lungi de imobilitate determină şi modificări la nivelul musculaturii: în muşchii picioarelor se acumulează depozite de grăsime şi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem masă musculară, parţial din cauza imobilităţii (sarcopenie). Mai există multe alte schimbări: ni se modifică tensiunea arterială, la fel şi metabolismul bazal (ritmul în care consumăm energie). Dar, când ne ridicăm în picioare, lucrurile se schimbă dintr-odată la nivelul creierului şi al corpului: căpătăm „mobilitate cognitivă”, mintea noastră se află în mişcare, capul ni se roteşte, ochii privesc în toate direcţiile. Activitatea creierului se modifică atunci când ne mişcăm, declanşându-se ritmuri cerebrale aflate anterior în repaus. Devenim mai alerţi, ni se modifică respiraţia, iar creierul şi corpul ne sunt pregătite pentru acţiune. Filosoful francez Jean-Jacques Rousseau remarca: „Eu nu pot să gândesc decât mergând. De îndată ce mă opresc din mers, nu mai gândesc; mintea mea nu funcţionează decât odată cu picioarele”.
Iată o amintire de-a mea legată de mers: mă aflam la un congres studenţesc la Belfast, în mohorâţii şi parcă nesfârşiţii ani 1980. Fac o plimbare lungă pe Malone Road, pe lângă Queen’s University, până în centrul oraşului. Trec de numeroasele cordoane de securitate. În oraş patrulează soldaţi tineri înarmaţi, căutând în sacoşe de cumpărături bombe şi arme de foc şi discutând nervoşi, cu accent englezesc. Atmosfera e tensionată. Campania politicianului loialist Ian Paisley împotriva Acordului anglo-irlandez se află permanent în fundal, la fel şi atrocităţile, numeroasele atacuri cu bombă şi omoruri. Oraşul e însă viu. Un oraş e greu de ucis.Când mă întorc cu gândul la această plimbare din timpul primei mele vizite la Belfast, îmi amintesc că am trecut pe lângă Hotelul Europa, supus multor bombardamente. Apoi m-am îndreptat spre est, către Botanic Avenue, după care am făcut un ocol lung pe străzile din spatele Hotelului Europa. De ce acest traseu? Pur şi simplu pentru că puteam; asta îţi oferă mersul pe jos.”
“Îşi călăreau în linişte măgarii
Toţi înţelepţii, până la Hristos.
De când au devenit măgari husarii,
Toţi înţelepţii lumii merg pe jos.” (Cândva…Epigrama de Sandor Petofi)
Spor(T) la pas și duminică frumoasă!
No Comments