…de aici plecăm la treburile noastre!
Găsim la câțiva pași de piața Obor un spațiu mic, drăguț și cochet cu atmosferă primitoare, cea mai “gătită” cafenea din zonă. Aici te întâmpină trei băieți drăguți care-ți zâmbesc și te întreabă respectuos cu ce te pot servi. Câteva mese și bănci drăguțe stau așezate în fața cafenelei. Pe asfaltul rece al dimineații și fierbinte seara, un șotron desenat perfect se odihnește atunci când cei mici nu-l bagă în seamă. Trei umbrele își așteaptă nerăbdătoare clienții, rulota frumos pictată care pe perioada verii “fuge de acasă” în delegație, pe toate le găsești integrate în decorul exterior al cafenelei. Gustul, mirosul și mai ales pasiunea, toate sunt adunate într-o ceașcă de cafea.
Dis-de-dimineață, cafeneaua de pe strada Căminului nr. 1 din București, sector 2 este deschisă și te așteaptă primitoare să savurezi cea mai bună cafea din cartier și să-ți dezmierzi urechile cu o muzică bună ce-ți va inspira ziua.

Cafegiu sau nu, dependența locului se instalează în sufletul fiecăruia și papilele gustative cer cu nerăbdare să fie inundate de o gură de cafea.
Atent și corect preparată, de cea mai bună calitate, cu un blend de cafea propriu dar și cu cele mai speciale single origin, ceașca de cafea ajunge sub nasul tău într-un mod preparat unic. Fiecare zâmbet este personalizat pentru fiecare client căci fiecare client este diferit și plăcerea de a savura cafeaua este mereu unică.
Bogdan și Marius sunt doi băieți îndrăzneți, pasionați de cafea și perseverenți în ideea pe care au ales să o dezvolte împreună. Iubesc ceea ce fac și Soarele nu uită să le bată în fereastră dimineață de dimineață.
Hai la cafea! însă, înainte de toate, hai să-i cunoaștem pe acești oameni care bucură diminețile altor câteva sute de oameni în fiecare zi.
Cine sunt băieții de la HLC?
Bogdan, fondator HLC este un domn generos, o persoană tipicară, pasionat de cafea muzică, design de interior și exterior, film și fotografie.
“Mă pasionează tot ce este legat de artă.”
“Profesional vorbind, am început să fac business din anul 2003. Am făcut doar ce mi-a plăcut, în general fac doar ce îmi place și acum muncesc mai mult decât am muncit vreodată pentru că mi-am găsit pasiunea care mă întregește. Îmi face o deosebiă placere să pregătesc cafea și îmi place să-mi pun ideile în practică. Așa s-a născut acest loc atât de frumos cum este Hai la cafea!“
Marius, fondator HLC este pasionat de mișcare, călătorie, artă fotografică și nu în ultimul rând de arta de a prepara cafeaua. Biciclist plin de pasiune, nu ratează momentele de a-și face amintiri pe două roți indiferent dacă sunt puse în mișcarea de motor sau de pedale.
Și de aici povestea este a lor.

Rocsana: Am auzit că v-ați mărit echipa. Cine este noul coleg și cum s-a integrat în echipa voastră?
Bogdan: Da, a trebuit să mărim echipa și am făcut demersuri în acest fel. Ne-a interesat o persoană sociabilă dar și cu experiență în a pregăti cafeaua și cu îndemânare în desen, latte art. Noul coleg, Ionuț este o persoană care completează perfect povestea pe care eu și Marius am început-o. Împreună formăm o echipă și povestea cafelei curge frumos în fiecare ceașcă.
Rocsana: Acum aproape trei ani acest colț de cartier avea să se îmbogățească cu miros aromat de cafea și cu mulți pași ai oamenilor dornici de a avea unde să savureze cafeaua. De unde v-a venit ideea de a porni această afacere și ce v-a inspirat să alegeți acest nume: “Hai la cafea!”?
Bogdan: Ideea de a porni această afacerea a venit din faptul că eu si Marius suntem foarte pasionați de cafea. Amândoi voiam să ne facem o cafenea. Ne-am întâlnit, am discutat despre această posibilitate de a pune pe picioare aceasta idee. De la prima noastră discuție au trecut aproape doi ani și până la urmă ne-am hotărât și ne-am spus:” hai să dăm drumul la treabă”. Marius avea ceva experiență pentru că mai lucrase în domeniu, voia să facă un coffee shop, eu voiam ceva puțin diferit, voiam un coffee shop cu dulciuri gourme, cu ciocolată de casă, făcută de mine… cumva un fel de băcănie. Până la urmă am ales să mergem pe ceva de mijloc care să ne mulțumească pe amandoi și să trecem la acțiune.
Numele cafenelei a venit relativ simplu, mai repede decât ne așteptam pentru că ideea a fost să fim direcți și clari, ne-am dorit să fie un nume în limba română, un îndemn către voi, “Hai La Cafea!“. Ceva simplu dar care să-ți rămână întipărit în minte, un nume pe care să-l spui cu drag… mai simplu decât “Hai La Cafea!” ce putea să fie? Nu voiam un nume sofisticat, așa cum se poartă, nu ne-am dorit să ne englezim afacerea pentru că numitorul comun pe întreaga planetă pentru cafea este unul singur: gustul, mirosul și plăcerea de a o savura.
Rocsana: Am avut o perioadă în care fiecare dintre noi a trebuit să se reinventeze și să accepte anumte restricții, toate cauzate de pandemia de covid19. Cum a fost pentru voi această perioadă și mai ales cum s-a vândut cafeaua în această perioadă?
Bogdan: Da, pandemia a fost la început o problemă pentru că nu știam “cu ce se mănâncă” toată treaba asta, nu știam în ce direcție avea să se îndrepte lumea și mai ales afacerile din domeniul Horeca. Cu toate acestea, vânzările au început să crească pentru că am fost concentrați să facem treabă bună, să oferim cafea de cea mai bună calitate iar serviciile să fie cele mai bune. În felul acesta am reușit să aducem clienți din alte cartiere și zone mai îndepărtate ale orașului. Când restricțiile au început să se relaxeze am început să ne reluăm activitatea, încet, încet.

Rocsana: Știu că aveți o rulotă drăguță și frumos pictată care în perioada anotimpurilor reci este vecina cafenelei. Care sunt proiectele pregătite pentru rulotă?
Bogdan: Da, avem o rulotă pe care am pictat-o cu aceleași elemente pe care le avem și în cafenea. Îndemnul “Hai la cafea!” ne dă trezitul în fiecare dimineață! Practic, rulota este proiectul mobil al cafenelei din colț, proiect gândit astfel pentru a putea participa la evenimente. Cafeneaua mobilă este un proiect pe care Marius și l-a dorit foarte mult însă baza rămâne aici, la colțul din cartier.
Rocsana: Ce reprezintă cafeau pentru voi?
Bogdan: Cafeaua aparent pare ceva ușurel, fară prea multe semnificații însă pentru noi este un univers nemărginit, un domeniu foarte complex. În ceașca aia mică este atât de multă complexitate încât nu te poți gândi. Totul pleacă de la o aromă cu o origine unică și de aici reușești să dai naștere unei constelații de gusturi. Dintr-un singur sortiment de cafea care are o singură origine poți lucra două-trei sortimente de cafea ale căror arome sunt unice. Toată treaba din spatele gustului unui sortiment de cafea este o lecție practică de chimie.

Rocsana: Am auzit că savoarea pe care o are cafeaua de la voi este deosebită: gust, aromă și mai ales modul de preparare. Ce tip de blenduri de cafea folosiți?
Bogdan: Blend-ul pe care îl folosim în general este unul gândit pentru produsele cu lapte. Este cel despre care spuneam că este muncit probat, testat si retestat și, da, inventat de noi. Este un blend format din două cafele de specialitate cu punctaj peste 80 și anume: o Brazilia și o Guatemala. Modul de prăjire este diferit însă împreună au o savoare extraordinară. Ambele tipuri de cafea au puțină aciditate dar și un retro gust de ciocolată iar brandul acesta l-am gândit așa cum am spus pentru băutorii de cafea cu lapte. Pentru băutorii de espresso avem cele mai bune și mai necomerciale și rare single origini de cafea.
Rocsana: Cafeaua cu lapte sau simplă? Care din cele două este mai vândută?
Bogdan: Cea mai vândută cafea este varianta cu lapte. Clar, cafelele cu lapte se vând cel mai bine. Oamenii sunt obișnuiti să bea cafeaua în acest fel. Se tot vorbește de faptul că a consuma cafeaua cu lapte nu este un mod prea sănătos însă fiecare alege cum să fie gustul cafelei pe care o savurează. Părerea mea este ca poți să consumi cafeaua așa cum îți place dar totul să fie cu moderație.
Rocsana: Când reușește un afacerist în acest domeniu să-și savureze cafeaua?
Bogdan: Un afacerist, în adevăratul sens al cuvântului, îsi poate face timp să savureze cafeaua când vrea pentru că el nu se ocupă direct de interacțiunea cu clienții.
Noi nu suntem afaceriști și după cum spuneam și mai devreme, nu prea avem timp să ne savurăm cafeaua decât așa “printere clienți”, reușim să ne preparăm un espresso și cumva să-l bem “pe repede înainte”.
Cafeaua este un tabiet pe care fiecare trebuie să-l păstreze cu sfințenie pentru ca gustul cafelei să fie savurat 100% așa cum trebuie.
Rocsana: Fiind expert în ale preparării cafelei cât de ușor îți este să lăși pe altcineva să-ți pregătească cafeaua?
Bogdan: Îmi este foarte greu să las pe cineva să-mi pregătească cafeaua. Ochiul critic este mereu prezent. Îmi place să simt mirosul proaspat care iese din ceașca încă goală, să simt căldura care o îmbracă atunci când se umple.
Rocsana: Unde te poartă gândul când mirosul fiecărei cafele pe care o pregătești îți gâdilă nasul?
Bogdan: Ficeare tip de cafea are un mod unic de preparare prin prăjire și măcinare astfel că reacțiile chimice descarcă mirosuri plăcute care te pot duce cu gâdul oriunde. La nivelul gurii papilele gustaive percep gustul de: dulce, acru, amar și sărat. Fără miros, cafeaua nu cred că ar fi câștigat atât de mulți oameni. Cafeaua conține un număr mare de acizi organici din care rezultă un gust amar însă prin prăjire, datorită compușilor volatili, se crează tot felul de mirosuri plăcute, inconfundabile. Așa că mirosul de cafea, duce cu gândul acolo unde dorești fiecare dintre noi.
Rocsana: Când ați descoperit plăcerea de a pregăti cafea pentru alte persoane și care este amintirea legată de prepararea primei cafele?
Bogdan: Prima cafea a fost făcută la ibric. Marius a descoperit plăcerea de a pregăti cafeaua pentru alții acum mulți ani când lucra în domeniu, într-un bar. Eu am descoperit această plăcerea prin anul 2003 când mi-am deschis prima afacere, aveam pe atunci un fast food. Mereu mi-am dorit să ofer clienților servicii de cea mai buna calitate, înțelesesem cumva de atunci că acesta este secretul longevitătii într-un astfel de domeniu. Îmi place să ofer clienților cele mai bune servicii cu produse de cea mai bună calitate.
Rocsana: Care este cea mai haiosă cerere de cafea pe care ați primit-o vreodată?
Bogdan: Au primit multe cereri haioase, nu le mai știu chiar pe toate. Una mi-a ramas vie în minte, când cineva a cerut un ristretto cu mult lapte, se știe că ristretto este cafea fară lapte, un fel espresso foarte, foarte scurt cu o cantitate de până în 20 ml. Alte cereri care ne-au lăsat amintiri frumoase sunt ceva de genul:
“fă-mi și mie cea mai bună cafea din lume pe care poți să o faci doar tu”. Am avut clienți pe care îi întrebam ce cafea vor iar ei îmi spuneau: “cum îți place tie” și de multe ori mă blocam pentru că eu mereu îmi fac o cafea scurtă pe care să o pot bea repede și mă gândeam că ei nu vor asta.

Rocsana: Un gând pentru cei ce vă calcă pragul cafenelei.
Bogdan: În primul rând mulțumim tuturor celor ce ne validează cu prezența zi de zi. Fără voi, acest colț nu ar fi existat oricât de mult ne-am fi străduit noi să aducem calitatea cafelei.
Mulțumim celor ce și-au făcut un tabiet din a ne vizita zilnic. Uneori mă uit că fiecare om vine, își ia doza de energie și pleacă cu zâmbetul pe buze la treaba pe care o are de făcut în acea zi. Cred, sau cel puțin asta văd în fiecare dimineață, că oamenii și-au dorit un astfel de colț. Un colțișor al cartierului care să îi primească în toate momentele, cu toate problemele și bucuriile lor dar care să-i facă să zâmbească la fiecare gură de cafea care le trezește emoție, savoare și pofta de a-și face ziua mai plăcută.
Le dorim gânduri frumoase și amintiri minunate la colțul pe care am reușit să-l creem doar cu ajutorul lor.
„De fapt, aceasta pare a fi aproape mereu nevoia de bază a inimii oamenilor atunci când se regăsesc într-o criză importantă: o cană fierbinte și bună de cafea.” – Alexander King
Zi frumoasă cu aromă de cafea!
No Comments