O carte pe weekend

Recenzie “O chestiune de moarte și de viață”

31 October 2022
RNI_O chestiune de viata si de moarte_

“Ceea ce înspăimântă cel mai mult în privința morții nu este pierderea viitorului, ci pierderea trecutului. De fapt, actul de a uita este o formă de moarte prezentă întotdeauna în sânul vieții.”(Milan Kundera)

Autorii cărții “O chestiune de moarte și de viață” (“A matter of death and life”) sunt Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom.

Irvin D. Yalom psihanalist, psihiatru și scriitor iar Marilyn Yalom profesor de limba și literatura franceză dar și autoare a mai multor cărți.

Idea de a scrie o carte împreună a fost a lui Marilyn și aceasta a venit în momentul în care a fost diagnosticată cu mielom multiplu, un cancer al celulelor plasmatice. După două săptămâni, după ce s-a reîntors acasă de la spitalul unde făcuse o cură cu un medicament chimioterapeutic ia mărturisit lui Irvin următoarele:
“Am în minte o carte pe care ar trebui să o scriem împreună. Vreau să consemnez zilele și lunile dificile care ne așteaptă. Poate că necazurile prin care trecem le vor fi de folos altor cupluri cu un membru care se confruntă cu o boală fatală”.

Cartea, deși este una tristă, ne amintește că viața nu este doar roz, că nu este doar bine, că fiecare lucru are un început și un sfârșit însă atunci când toate sunt legate cu dragoste și devotement trec mult mai ușor.

”Va fi cartea noastră, o carte care nu va semăna cu nicio alta carte, deoarece implică două minți în loc de una reflecția unui cuplu care a fost căsătorit șaizeci și cinci de ani!”

Citind-o mi-am amintit de povestea bunicilor mei. Povestea lor a numărat tot șaizeci și cinci de toamne, poveste care mi-a rămas și-mi va rămâne întipărită în suflet mult timp, poate pentru totdeauna. Emoția cu care ei au trăit fiecare clipă de bucurie, tristețe, dezamăgire dar și puterea a merge mai departe și-au pus amprenta asupra noastra: a copiilor lor (parinții mei) și a nepoțiilor lor.
M-am bucurat să găsesc o astfel de carte care spune despre longevitate, curaj, devotement, încredere și nu înainte de toate de dragoste.

Irvin spune: “Așa dar iată cum stau lucrurile în cazul meu: Marilyn, draga mea soție, cea mai importantă persoană din lume pentru mine încă de când aveam 15 ani, suferă de o boală gravă, iar propria mea viață se arată a fi periculos de fragilă.”

Este o carte scrisă cu asumare, curaj și nonconformism care reflectă povestea de dragoste trăită de cei doi dar și acceptarea despărțirii. Astfel hotărăsc să plece la drum și să-și scrie ultima poveste a dragostei lor cu mulțumirea anilor ce au trecut dar și cu acceptarea prezentului, Marilyn luptându-se cu  boala incurabilă, Irvin având serioase probleme cardiace.

“….Să mori la momentul potrivit” (Nietzsche). “Hmm, momemtul potrivit… asta atinge o coardă sensibilă, Am aproape 88 de ani, iar Marilyn, 87. Copiii și nepoții noștri o duc bine.”

Curajoși își amintesc de cât de frumos și-au trăit viața, de nașterea fiecarui copil, 4 la număr, de realizările lor, de nepoții pe care i-au văzut crescând dar și cu certitudinea că această călătorie a lor este ultima și că moartea este o certitudine a unei vieți pline de imprevizibil.

,,Scriind această carte, suntem la o vârstă la care cei mai mulți dintre cei de o seamă cu noi au murit. Trăim acum în fiecare zi știind că timpul nostru împreună este limitat și extrem de prețios. Scriem pentru a da un sens existenței noastre, chiar dacă ne azvârle în cele mai întunecate zone ale declinului fizic și în brațele morții. Această carte este menită, înainte de orice, să ne ajute să navigăm pe apele sfârșitului vieții.” (Irvin D. Yalom & Marilyn Yalom)

Este o carte scurtă însă foarte profundă și care, uneori te face să te oprești din cictit și să te gândești la viața ta, la cum ești cu tine și cu cei dragi ție sau să-ți amintească de unele povești asemănătoare dacă cumva ai avut șansa să le auzi/cunoști/trăiești…

Capitolele alternează între perspectiva lui Marilyn și a lui Irvin punând în evidență dragostea nemărginită pe care și-o poartă unul altuia dar și dorința de mărturisire și autodezvăluire a sentimentelor pe care îi încearcă acum în pragul morții.

Nu vreau să povestesc mai mult. Desi tristă cred că merită citită pentru că reușește să te trezească și să te facă să-ți naști acele amintiri pe care în clipele din urmă să le poti derula ca pe un film numit “viță”, viața ta.

Las mai jos gândul scris de Lori Gottlieb, New York Times

„ De peste jumătate de secol, eminentul psihiatru Irvin Yalom uimește lumea cu poveștile sale despre psihicul uman, împletite cu înțelepciune, înțelegere și umor. Acum, cu o sinceritate și un curaj uluitoare, ne împărtășește cea mai dificilă experiență din viața sa: pierderea soției, statornica sa tovarășă de viață încă din adolescență. Parteneri până la sfârșit, până și în scrierea împreună a acestei cărți, cei doi ne comunică un portret trainic al doliului – teroarea, durerea, negarea și acceptarea reticentă. Dar ceea ce ne rămâne este mult mai mult decât o poveste profundă despre pierderea durabilă – este o poveste de neuitat, dureroasă și frumoasă despre iubirea care dăinuie. Mă voi gândi la asta în anii ce vor veni.”

Mi-a plăcut enorm scrisoare lui Irvin către Marilyn: “Ai fost atât de înțeleaptă să mă inviți să scriu această carte împreună cu tine… nu. nu, nu asta am vrut să spun: nu m-ai invitat, ai insistat să las deoparte cartea pe care o începusem și, în schimb, să scriu această carte împreuna cu tine.”

Irvin i-a fost alături și i-a numărat fiecare respirație în tăcere. Marilyn își încheiase socotelile cu viața.

https://www.youtube.com/watch?v=av_X7llxK-U

“Toate poveștile au un final, dar în viață fiecare final e un nou început.” ( Brittany Murphy)

sursa foto: arhiva proprie
sursa link: garantat 100%



No Comments

Leave a Reply