Spor(T)

Sportul și beneficiile de a aparține unui grup.

3 January 2023

Principala caracteristică a oamenilor este aceea de a trăi în comunități mai mici sau mai mari, de a socializa și de a-şi împărtăşi experiențele și pasiunile comune.
Nu degeaba s-au inventat comunități care să aibă diverse activități fie că sunt sportive sau de altă natură.

De câte ori, ca sportiv amator, și nu numai, ți-ai propus un antrenament la care ulterior ai renunțat foarte ușor?

De foarte multe ori suntem tentați să renunțăm la antrenamentele pe care ni le propunem pentru că promisiunea este doar pentru noi, pentru că nu implică programul nimanui și ne este ușor să alegem să spunem “nu” neavând responsabilitatea promisiunii.
Să spunem că este frig, plouă sau poate este prea cald şi gata motivul pentru a renunța iar acțiunea este fix la o singură frază distanță: “nu fac antrenamentul de azi”.

Fiecare antrenament are un scop individual. Sportul, de orice natură ar fi el este acea activitate pe care dacă nu o faci cu drag, nu se leagă cu forța.

“Mens sana in corpore sano”

Avantajele apartenenței la un grup:

Siguranță și protecție. Acest lucru îl poți compara dacă ai început să practici un sport de exterior şi singur plecat la drum, constați că altfel ar fi fost să ai pe cineva alături care să te motiveze.
Modele. În mini societatea din care alegi să faci parte sigur vei găsi pe cineva care să te motiveze și să-ți devină model. În felul acesta creşti, te dezvolți și scopul tău ajunge să fie unul frumos de care să-ți fie drag și pe care să-l aduci ușor în mod constant în viața ta.
Stima de sine. Poate de obicei ești o persoană timidă sau mult prea modestă și nu ai încredere în tine iar sentimentul de apartenență aduce un aport pozitiv în stima de sine a oamenilor.
Informații noi şi utilile. Ştirile cele mai bune le afli live, din teren, aşa cred. Unde poți să schimbi păreri şi să afli informații noi mai bine decât într-o comunitate? Informațiile sunt resurse importante care-ti pot servi în multe situatii că vorba aceea, ești informat, ai putere.

Dezavantajele apartenenței la un grup:

Presiunea socială. La început poate să devină o presiune socială faptul că faci parte dintr-un grup și acest lucru vine ca urmare a faptului că membrii grupului ajung să împărtăşească anumite caracteristici care în timp pot creea uniformitate între indivizi.
Autoexcluderea. Este posibil ca după o anumită perioadă de timp, nu prea mare, să nu te poți adapta grupului, să nu reușești să găsești echilibrul sau modelele pe care ți le-ai ales să te facă să renunți crezând că potențialul tău este prea mic.

Concluzia este că, încă de când suntem mici căutăm acest sentiment de a fi observați, auziți, simțiți şi avem dorința de apartenență la un grup.


Interacțiunea cu alți oameni ne face să dăm valoare vieții, să o apreciem, ne ajută să vedem că nu suntem singurii care se confruntă cu diverse probleme, ne ajută să gestionăm emoțiile şi să fim mai fericiți.


Împreună ne completăm şi reușim să construim lucruri. Chiar dacă viitorul se tehnologizează natură umană este în continua căutare de iubire, atenție şi de conectare.

Cine se caută se găseşte şi cine se găseşte să se păstreze!

Să avem spor(T) în noul an!

https://www.instagram.com/rocsanaion/

No Comments

Leave a Reply