Filă de jurnal PERSONALE

Jurnal, însemnări sau note.

6 January 2023
RNI-jurnal-insemnari-note

Cât de important crezi că este un jurnal?
Crezi că este la fel de important că nota pe care o faci pentru cumpărături? Sau la fel de important ca însemnările pe care le notezi în grabă la birou pe un post it?

Păi, cred că este important să ții un jurnal de orice natură ar fi el. Indiferent de cum alegi să-l numești cred că dacă nu-ți notezi ideile, le uiți, dacă nu le așezi pe hârtie, nu vezi mai mult decât ai gândit și este posibil ca orice reflexie apare să zboare la fel de ușor prerecum a venit.
Cumva, intenția de a scrie despre acest subiect a curs ca urmare a faptului că sunt acea persoană care produce un milion de gânduri pe fracțiune de secundă și dacă nu le așez pe hârtie, riscul de a mă apuca de altceva este de mie la mie 🙂

Aşadar, când eram mică jurnalul era cel mai bun prieten al meu, asta pentru că el nu putea să vorbească și să mă contrazică… însă, cred… că în orice caz m-a ajutat foarte mult.
După școala generală, la liceu fiind, nu mi-a lipsit şi am continuat să-l păstrez ca prieten numărul unu. După liceu, jurnalul s-a transformat în agendă.

Când alegi să urmezi o facultate tehnică și tu ai fost mai mult cu capul în nori, realizezi că nu mai este cazul să păstrezi jurnalul în care prințul venea călare pe calul alb sau că în grădina din curte chiar existau spiriduși și zâne… Aşa că jurnalul a fost înlocuit de agenda în care am început să adun formule, numere și tot felul de scheme tehnologice.

După facultate, agenda mi-a rămas prietenă foarte mult timp… încă o port. Recunosc că îmi este mai ușor să-mi notez tot ce am nevoie electronic dar “scripta manet”.

Nu am scris atâtea rânduri doar ca să umplu o pagină însă sfârșitul anului ce tocmai s-a încheiat, 2022, a fost unul “amestecat” şi am fost întoarsă pe dos față de cum sunt de fel și, da, am experimentat treaba aceea cu notat fiecare idee pe un post it și la final, ce credeți? erau mai multe decât filele din agendă 🙂
Atunci mi-am dat seama cât de importante sunt obiceiurile pe care le dobândești în copilărie și mai ales cât de important este ca anumite chestii să rămână așa.

Sunt conservatoare și cine mă cunoaște știe acest lucru însă lucrurile nu sunt la întâmplare în viețile noastre. Schimb lucruri și mai ales obiceiuri doar atunci când simt că este necesar. Nu m-am gândit vreodată că subiectul acesta atât de simplu ar putea să adune atât de multe idei din care să-mi dau seama că agenda în care pixul condus de propria-ți mână scrie idei care ajung să devină importante.

De curând am vizionat un tutorial care te învață cum să te organizezi iar informațiile pe care le descoperi îți arată pașii prin care poți încheia cu succes un proiect. Ce am observat? Acel om își nota fiecare idee, fiecare scânteie care ar fi putut să contureze finalul perfect.
Cred că ceea ce se scrie rămâne acolo pentru mult timp și că ceea ce se scrie se poate dezvolta ulterior mai bine.

Asadar, jurnal, agendă sau un fișier în format electronic este mereu de ajutor atunci când vrei să ai lucrurile organizate și peste mult timp să le poți accesa ușor. Nu mai spun că pot deveni povești inspiraționale pentru proprii copii sau nepoți.

Deși cred cu tărie că jurnalul este mega personal, mărturisesc că eu am citit câteva pagini dintr-un jurnal pe care tata l-a ținut la un moment dat și pe care mama l-a păstrat cu sfințenie ferit de ochii curioșilor, nu și de ai mei, se pare 🙂

Eu vorbesc mult dar acum m-am cam luat cu scrisul și de fapt am vrut să vă spun că am început anul cu agendă nouă 🙂


Să fim sănătoși şi inspiraTZI că restul este de can-can!

No Comments

Leave a Reply