Interviu

Armando Lungu, preparator fizic: “Nu renunța niciodată să faci ce îți place!”

18 January 2023
RNI_Armando-Lungu_minde

Deviza lui este: “Nicio zi fără sport” și crede  că “sportul este un stil de viață prin care sănătatea o câștigi gratuit”.

Pe Armando Lungu îl cunosc de foarte mult timp. L-am întâlnit într-o sală de sport unde își practica meseria cu zâmbetul pe buze și avea grijă ca toți participanții la clasă să execute corect exercițiile. Acest lucru mi-a atras atenția și m-a determinat să-i urmez cursurile ori de câte ori programul mi-o permitea.

Armando, în primul rând vreau să îți mulțumesc frumos pentru răspunsul afirmativ de a face posibil acest interviu. După mulți ani te reîntorci la prima ta dragoste, fotbalul.

Cine te cunoaște știe că pentru tine sportul, te citez “înseamnă sănătate și un stil de viață”.

Poate sunt persoane care s-ar gândi că între fotbal și fitness nu prea există conexiuni însă drumul tău a fost modificat după o experiență neplăcută dar tot răul a fost spre bine. Iată-te azi făcând atât de multe tipuri de mișcare și programe de nutriție și cel mai important,  toate cu zâmbetul pe buze. Astăzi ești: Personal Trainer, Group Fitness Instructor și Cycling Instructor.

Aș vrea să povestim puțin despre ce mai faci, cum îți merge și mai ales despre noile tale proiecte, despre unul știu că se numește  “Be Functional Studio”, despre cel de-al doilea te voi lasa pe tine să ne povestești.

Rocsana: Ai oferit cursuri de educație sportivă copiilor de la o academie de fotbal, experiență care te-a adus aproape de pasiunea vieții tale, fotbalul. Cum a fost această practică pentru tine?

Armando: Da, așa este. Am fost invitat într-un cantonament să le ofer cursanților  de acolo puțin din experiența mea și să-i informez  despre ce  înseamnă educația sportivă și nutrițională. A fost o experiență minunată, mi-a trezit nostalgii și cu siguranță a fost începutul pentru un nou proiect din viața mea. Cu această ocazie, pot dezvălui că am înființat  asociația  “Nicio zi fără sport” prin care îmi doresc să ofer educație sportivă și nutrițională. Asociația se adresează copiilor, părinților, școlilor și cluburilor de performanță din sportul românesc. Se va pune accent  și pe zonele rurale unde cu siguranță  putem să oferim schimbare în viața viitorilor adulți. De curând am absolvit cursul de preparator fizic în cadrul “Federația Română de Fotbal” și-mi doresc să găsesc un club care să aibă nevoie de serviciile mele. Sunt optimist că în viitorul apropiat voi pregăti fizic o echipă de fotbal.

RNI_Armando-Lungu_consultant

Rocsana: Așa după cum ai spus urmează să începi o nouă etapă în cariera ta și totodată să deschizi o nouă ușă profesională ce îți va trezi un sentiment de nostalgie. Povestește-ne te rog despre acest nou proiect ce urmează să iasă la lumină și să strălucească.

Armando:Tot ce pot să spun este că am revenit la prima mea dragoste și anume, fotbalul. În prezent sunt preparator fizic FCSB 2 cât și la academia FCSB, unde lucrez alături de colegi minunați care sunt adevărați profesioniști dar și cu sportivi excelenți care au tot viitorul în față. Mă bucur din suflet că am revenit în domeniul în care am fost aproape toată viața mea și sper să aduc un plus de valoare fotbalului românesc cu toată experiența pe care am acumulat-o până acum.

Rocsana: Se pare că ce a depins de tine ai făcut dar destinul te-a mai încercat încă o dată… Când visul era aproape să devină real ai avut un accident care te-a adus într-o formă fizică pe care niciun sportiv nu și-o dorește. Cum ai depășit această situație și care este starea ta în acest moment?

Armando: Din păcate așa este. Mi-am rupt ligamentul încrucișat anterior și meniscul intern la piciorul drept. Este o accidentare destul de grea. M-am operat acum aproape două luni și acum sunt în plin proces de recuperare. Sunt convins că voi trece și peste această perioadă și că voi reveni în forță și mai puternic!

Rocsana: Ești fondator “Be Functional Studio”. Când ți-a venit această idee și care este conceptul acestui proiect?

Armando: Ideea o aveam de mult timp dar nu aveam încredere să încep. Situația creată de pandemia de Covid 19  și lipsa de activitate din centrele de fitness m-au determinat să îmi investesc  toate economiile în această idee în care cred mult și pe care voiam să o materializez. Probabil că dacă nu se întâmpla cu pandemia aveam să mai amân 😊
La “Be Functional Studio” oamenii lucrează mai corect și mai eficient. Ne concentrăm pe mișcări  funcționale, pe exerciții pentru o postură mai bună și nu neapărat  pe obiectivele de  genul, slăbire. Din punctul meu de vedere este mult mai important  să ai aceste obiective pentru că sunt de viitor și la bătrânețe ne vor folosi pentru că dorința să ne mișcăm mai bine și fără dureri articulare o să devină prioritară și  felul în care arătăm, dacă suntem slabi, nu o să mai fie atât de important. Oricum mișcarea ne va ajuta și în acest sens chiar dacă nu este prioritatea numărul unu.

Rocsana: Cărui public te adresezi și ce tipuri de exerciții propui la antrenamente?

Armando: Cum am spus și mai sus mă adresez  oamenilor care vor să se miște mai bine și să aibă un stil de viață cât mai sănătos. Realitatea este că, cu cât înaintăm în vârstă cu atât calitatea vieții scade și aici mă refer la mișcarea corpului. O definiție scurtă ar suna cam așa: mobilitate = mișcare. Cu cât ne vom antrena corpul fizic mai mult cu “mișcări prietenoase”  care să nu pună presiune pe partea articulară, cu atât vom scăpa de durerile de mai târziu și ne vom putea mișca la bătrânețe ca în tinerețe.

Exercițile pe care le fac la antrenamentele din cadrul “Be Functional Studio” sunt exerciții funcționale prin care antrenăm mobilitatea corpului, stabilitatea și flexibilitatea musculară.

RNI_Armando-Lungu_balance

Rocsana: Pentru un sportiv vegetarian, lacto-ovo-vegetarian, care practică antrenamente de trei ori pe săptămână, ce programe sportive le recomanzi?

Armando: Din punct de vedere sportiv, nu are un program special doar pentru că are un alt stil alimentar. El va lucra în funcție de obiectivul lui la fel de intens ca unul care consumă proteină de origine animală. Oricum, ca un mic detaliu, pentru energia din timpul antrenamentelor avem nevoie de carbohidrați buni și nu de proteină. Sportivul trebuie doar să aibă grijă să se alimenteze corespunzător  și să combine foarte bine sursele de proteină vegetală, astfel încât să nu producă carențe în corp.

Rocsana: Se știe că un corp bine lucrat se formează în timp, cu multă muncă, perseverență și statornicie. Să spunem că ai avea clienți care și-ar dori rezultate peste noapte. Care sunt recomandările sportive și de nutriție pe care le propui pentru astfel de cerințe?

Armando: În prima parte a întrebării ai specificat foarte bine că rezultatele se formează în timp cu foarte multă muncă și perseverență. Nu există rezultate peste noapte! Oamenii trebuie să privească sportul în primul rând ca o șansă la sănătate și apoi te poți gândi și la rezultate estetice. Mai bine faci antrenamente ușoare și constante decât să te antrenezi intens o perioadă scurtă de două, trei luni înainte de vară și apoi iar pauză de șase luni. Din punct de vedere alimentar pentru a fi în formă o perioadă mai îndelungată de timp trebuie ales un stil nutrițional care să devină rutină de viață.

Rocsana: De- a lungul timpului în calitate de antrenor cred că ai descoperit diferite mișcări cu execuție greșită. Care sunt cele mai des întâlnite și ce soluții ai găsit pentru corectarea lor?

Armando: Da, așa este. De la caz la caz sunt exerciții pe care oamenii nu le fac corect din cauza unor dezechilibre musculare și articulare și fiind puși în mișcarea respectivă corpul compensează din alte zone și le execută incorect.
Am să dau unul, două  exemple:
–  exercițiul de genuflexiune în care elevul nu poate să coboare suficient de mult astfel încât să aibă o tensiune musculară eficientă;
–  exercițiul de îndreptare, unde elevul nu poate să țină spatele drept sau trebuie învățat pentru că nu știe să încordeze anumite zone musculare astfel încât să facă corect mișcarea. Soluțile nu prea pot fi scrise după cum am zis, diferă de la caz la caz dar vă aștept cu drag la studio unde facem teste și vă pot explica în detaliu mișcările corecte.

Rocsana: Care sunt cele mai mari bucurii pe care le primești din partea clienților tăi?

Armando: Mă bucură foarte mult când un client este mulțumit  indiferent de obiectivul lui. Dacă un om își dorește să înceapă să facă sport și cu ajutorul meu iese din zona lui de confort dacă îl văd mulțumit că a devenit  mai activ și motivat mulțumirea este și de partea mea pentru că am reușit să inspir un om și să-l determin să facă sport. Totul este despre cât de motivat ești, despre  constanța pe care trebuie să o păstrezi, despre beneficiile pe care le vezi în sănătate și nu doar obiectivele propuse pe termen scurt, de genul: “trebuie să slăbesc până la vară”.

Rocsana: Cum te-a afectat pandemia de Covid 19 și care au fost exercițiile pe care le-ai practicat în perioada de lock down?

Armando: Pandemia și perioada lock down-ul sunt  două subiecte delicate încă pentru mine și, cred că pentru mulți oameni. M-a afectat din punct de vedere financiar dar și din punct de vedere al sănătății. Cel mai important lucru după o cădere este să te ridici de fiecare dată! Exerciții am făcut cot la cot cu oamenii, m-am adaptat situației și am făcut un program online unde am avut 30-40 de oameni cu care lucram de 3 ori pe săptămână antrenamente care acopereau toate grupele musculare. Consider că ne-am ajutat reciproc.

Rocsana: Ce planuri ai pentru viitor?

Armando: În primul rând să fiu sănătos! Apoi, mi-ar placea să reintru în zona de performanță unde consider că aș putea să mă dezvolt mai mult dar și să ofer din experiența mea acumulată în toți acești ani. Pe lângă studiou și fotbal lucrez la dezvoltarea Asociației “Nicio zi fără sport”. Îmi doresc foarte mult să pot să ofer o educație sportivă și nutrițională care, din păcate lipsește  în sistemul nostru educațional al sportului. Sunt o persoană care trebuie să aibă un scop și să pot să îmi fac planuri, să mă las dus de vânt. Acesta este stilul meu de viață şi asta mă face să simt că trăiesc.

Rocsana: Dacă ai putea să dai timpul înapoi și să schimbi ceva din trecutul tău sau din trecut pur și simplu, ce ai schimba și de ce?

Armando: Nu aș schimba absolut nimic, parcursul vieții mele este exact cum mi-am dorit și sunt foarte mulțumit de tot ce am realizat până acum.

RNI_Armando-Lungu_be-functional

Quick quiz:

Un sfat pe care îl recomand oricui cu drag:
Nu renunța niciodată să faci ce îți place!

Un loc unde mi-aș petrece viața până la adânci bătrâneți:
Pe terenul de fotbal unde mirosul de gazon proaspăt tuns este o senzație pe care nu o pot descrie în cuvinte.

Motto-ul tău de viață este:
”Nicio zi fără sport!”

Sport sau nutriție?
Amândouă pentru că sunt cele mai bune prietene 😊

Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea lui Armando Lungu, puteti accesa: https://www.armandolungu.ro/

Sursa foto: Arhiva personală Armando Lungu.

Sănătate să fie că spor(t) avem și facem!

No Comments

Leave a Reply