Și-au dat întâlnire pe malul Mării Negre: înotul, alergatul și pedalatul. S-au aliat la Fără Asfalt să facă Triatlon-ul cel mai lăudat, poveste în care protagoniştii să fie toți iubitorii de mişcare cu bucurie şi voie bună. Mişcare în aer liber: înot în apele Mării Negre care anul acesta au fost liniştite, pedalat pe câmpurile frumoase ale dobrogenilor și alergarea pe nispul fin dar pe alocuri stâncos. Ediția cu numărul al XIII-lea rămâne şi anul acesta o poveste frumoasă scrisă în cartea de istorie a celor de la Fără Asfalt.
Ce este Triatlon-ul?
Poate o să vi se pară clasic sau prea banal că pun această întrebare însă îmi place ca lucrurile să fie uşor de înțeles şi pentru mai puțin cunoscătorii de acest sport şi mă voi folosi de definiția dată de DEX: “Concurs sportiv constând din trei probe diferite la care participă aceiași concurenți, clasamentul făcându-se prin totalizarea rezultatelor obținute la fiecare probă”, pe scurt, Triatlon.
Când a apărut?
Curentul de triatlon a început să se dezvolte în Franța anilor 1920 când au început să se organizeze primele competiții sportive în care cele trei discipline: înot, bicicletă și alergare aveau să se îmbine, competiție cunoscută sub numele, în acea perioadă, de “le trois sports”. Triatlonul de azi, în forma lui modernă a început să ia amploare în anul 1974, eveniment ce s-a organizat în California de către clubul “San Diego Track Club” cu un număr la start de 46 de participanți. Concurenții aveau de executat 500 [m] pentru proba de înot, 8 [km] pentru proba de ciclism și 10 [km] pentru proba de alergare. Aceste distanțe se regăseau la acea vreme în programele concursurilor Olimpice.
15 ani mai târziu, în anul 1989, avea să se înființeze Uniunea Internațională de Triatlon (ITU), și tot ei, în acelaşi an au organizat în Franța, la Avignon, primul Campionat Mondial de Triatlon. Dificultatea probelor avea să crească, proba de înot avea să fie de 1.500 [m], proba de bicicletă, 40 [km] şi proba de alergare 10 [km]. Triatlonul a început să devină popular și cu mare interes de prezență la start a multor mii de participanți în anul 2000 când a fost inclus la Jocurile Olimpice de Vară de la Sidney.
Pentru mine este prima întâlnire cu dl. Triatlon, mi-am dat rendez-vous cu el la cea de-a XIII-a ediție a concursului Fără Asfalt.
Pe malul Marii Negre, în data de 27 mai a acestui an am găsit multă lume pe cm² şi îmi bate inima de parcă nu am mai fost niciodată la vreo competiție sportivă…
Sentimentul este unul ușor de suportat având în vedere că până la urmă fac ştafetă, pedalat+alergare iar Lucian Ispas a făcut proba de înot, proba pe care a terminat-o în 14:18 minute 👏
Vremea perfectă pentru toate celelalte probe m-a ajuta şi mi-am propus să fiu #Unstoppable. Spun acest lucru pentru că de la începutul anului m-am alăturat clubului Unstoppable Sport Club şi motivația de a face lucruri pe care nu le-am făcut până acum apare pe parcursul călătorie când încep să cunosc oameni care şi-au depăşit limitele ieșind din zona de confort și făcând dintr-o curiozitate, un stil de viață. Fără Asfalt este un concurs care pare ușor însă… Călătoria acestei povești a început ieri pe o vreme superbă. Am avut din toate: puțin soare, puțini nori care pe parcursul traseului de pedalat s-au scuturat şi au încurcat planurile celor care au țintit la locurile de pe podium. Câmpurile bogate şi parfumate de polenul plantelor, mirosul florilor de salcâm, drum off road, toate au fost perfecte pentru mtb-it. Mulți participanți, toți iubitori de mișcare, ambițioṣi, veniți pentru distracție dar şi cu target-uri clar stabilite din punct de vedere sportiv.
#Unstoppable Sport Club scrie istorie la fiecare ediție a concursului “Fără Asfalt”. Anul trecut locul 1 la general a fost câștigat de Manuel Kergoat şi alte două locuri s-au clasat în top 10 la general.
Anul acesta iubitorii de triatlon au dat cu banul și au fost puşi în situația de a alege între “Fără Asfalt” și “DanubeMan Triathlon”. Cu toate acestea #unstoppable a fost prezent şi vizibil și anul acesta şi locurile de pe podium au fost ale unora dintre ei rezultatele obținute fiind deloc de neglijat. Colega noastră, Mădălina Leonte a urcat de două ori pe podium: Locul 3 la open feminin Locul 1 la categoria de vârstă 45-49 Locul 68 din 166 cu timp total de 2:41:19.
Cum au fost cursele?
Era o vorbă care sună cam așa: “După război, mulți viteji se arată”, cam asa și eu 😀 Greu!
Inotul, 800 – 900[m], pare ușor când privești de pe mal însă au fost persoane care în 13:02 minute au terminat proba 🙃 Bicicletă, 32 [km]. Traseul foarte, foarte frumos! Am traversat pedalând câmpurile dobrogene prin trei sate: 2 Mai, Hagieni și Limanu. A fost cea mai frumoasă cursă off road pe care eu am parcurs-o într-un concurs. Gradul de dificultate? aş spune ușor pentru cei care fac des așa ceva și mediu pentru cei care au făcut astfel de sport mai de mult. Traseul mi s-a părut foarte tehnic în zona de canion. Pe porțiunea aceea de aproximativ 5 [km] bicicleta și concurentul trebuiau sa fie “ca unul”. Alergarea, 6 [km] dintre care aproximativ 4 [km] au fost pe plajă unde evident terenul era cu nisip dar şi multe pietre și alge.
Festivitatea de premiere a fost foarte reușită, atmosfera prietenoasă, prezentarea concurenților a fost făcută personalizat pentru fiecare categorie de vârstă, pe muzică retro.
Aici l-am întâlnit pe Bogdan M. Ioniță, concurent cu tradiție la Fără Asfalt. Anul acesta s-a clasat pe locul I la categoria de vârstă 55-59 masculin cu un timp de 2:12:27.
Ne-am bucurat împreună şi sentimentul a fost că ne ştim unii cu ceilalți. Mai mult ca sigur că principala caracteristică a sportului este să te aducă aproape indiferent de nivelul de pregătire pe care îl ai.
Spor(T) să avem!
Să fie și cu Asfalt, zic, pentru că Fără Asfalt cere Asfalt!
#BeUnstoppable!💪
*va urma 🙂
No Comments