Interviu

Alex Ion: Antrenează-te să devii cea mai bună versiune a ta!

20 August 2023
RNI - Alex Ion -

Alex Ion – cel mai rapid triatlonist român pe distanță Half este fost absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, a urmat specializarea în atletism, sport şi performanță motrică iar astăzi este multiplu campion național la triatlon pe distanță super sprint și olimpică. În anul 2020 a fost desemnat cel mai rapid triatlonist român pe distanță Half.

Rocsana: Bună, Alex! Spune-mi, te rog care a fost motivul ce te-a determinat să urmezi Facultatea de Educație Fizică și Sport?

Alex Ion: Bună, Rocsana! Decizia de a urma această facultate a fost luată încă din anul 2018 când mi-am propus să merg mai departe cu sportul de performanță. În acel an mi-am spus că am două variante: fie mă calific la Campionatul Mondial de Triatlon din Australia, fie mă apuc de o facultate bună și mă reprofilez. Aşadar mi-am oferit opt luni în care tot ce aveam de făcut era să mă antrenez și să pregătesc cursa de calificare pentru acest eveniment. Am câștigat acea cursă care mi-a adus calificarea la Campionatul Mondial și mi-a confirmat faptul că energia și timpul acordat pentru acest lucru, merită.

Rocsana: Înotul este un sport individual, timpul este doar al tău, totul depinde de tine, nu poți învinui pe nimeni pentru secundele pierdute. Alex, cum este să fii cel mai bun?

Alex Ion: Este un sentiment plăcut să știi că ești printre cei mai buni la tine în țară dar când participi la o cursă Internațională te pune înapoi cu picioarele pe Pământ și te face să îți dorești să fii printre cei mai buni și acolo.

Rocsana: Anul 2020 ți-a adus un titlu foarte frumos în cadrul concursului din Dubai, Ironman 70.3 Dubai și ai reușit să treci linia de finish cu timpul de 4:05:13. Cum ai trăit această experiență?

Alex Ion – Dubai 70.3

Alex Ion: Am fost foarte încântat mai ales că am trăit acea cursă la maxim fiind una dintre cele mai frumoase curse la care am participat şi mai ales că toată iarna m-am antrenat special pentru acest concurs.

Rocsana: Având în vedere că anul trecut ai doborât recordul național la triatlon, distanța half, în cadrul concursului 11TRI Belgrade Triathlon, poți să împărtășești puțin din experiența pe care ai trăit-o? Cum a fost?

Alex Ion: Uh… veneam după cursa de la Tulcea, Campionatul Național, pe distanță standard unde nu mi-a ieșit așa cum îmi dorisem. Am reuşit să ocup ultima treaptă pe podium însă rezultatul de la concursul din Serbia a fost unul mult așteptat. Împreună cu antrenorul meu, Alex Diaconu, am pregătit această cursă special pentru targetul de sub 4h. Totul era stabilit și trebuia doar să urmăresc niște cifre pe care le-am stabilit în prealabil. Toată cursa a fost o luptă cu timpul. Aşadar după ce am terminat cursa de înot și bicicletă ştiind că mă aflu în timpul dorit am reușit să mă bucur și să savurez acea experiență ca în final să trec linia de finish cu zâmbetul pe buze și împăcat cu ideea că am reușit să fiu primul sub timpul de 4h.

Rocsana: Deși știu că ești foarte bun la alergare, bicicletă și înot în acest interviu aș vrea să pun mai mult accentul pe înot. Acest sport îl poti face doar dacă îți place. Când ai descoperit prima dată pasiunea pentru înot?

Alex Ion: În primă fază am fost înotător. Am început acest sport la vârsta de 10 ani… dar nu am fost foarte “pasionat” de acest sport însă îl practicam. Mama mă încuraja că este un sport bun și mă ajută în procesul meu de dezvoltare. Acum, uitându-mă în spate, practic făceam înot pentru că așa spunea mama. Când aveam 14 ani s-a schimbat antrenorul de la club și a apărut o persoană care și în ziua de astăzi îmi este antrenor de înot. Această persoană m-a învățat tot ce știu despre înot și a făcut ca acest sport să fie mai plăcut pentru mulți din generația mea.

Rocsana: Alex Ion s-a născut ştiind să înoate? Cum erau antrenamentele la care tu erai cel care urma cursurile de înot?

Alex Ion: No way! Când învățăm să înot, nu puteam să țin ritmul cu ceilalți copii așa că mama m-a trimis să fac ore extra cu un alt instructor. Sincer să fiu, nu-mi mai aduc aminte ce fel de exerciții făceam dar știu sigur că stăteam în apă în fiecare zi 2 – 3 ore.

Rocsana: Antrenorul Alex Ion are și el un antrenor? De câte ori pe săptămână te antrenezi?

Alex Ion: Evident, am mai mulți antrenori, Head Coach fiind Alex Diaconu, el pune cap la cap tot ce înseamnă pregătire și competiții astfel reușim să ne antrenăm în funcție de perioada de pregătire între 20 și 26 de ore pe săptămână.

Alex Diaconu (stânga) și Alex Ion (dreapta)

Rocsana: Care este senzația pe care o trăiești atunci când intri în apă? Unde te simți cel mai bine, în bazin sau în ape deschise?

Alex Ion: M-am obișnuit cu apa foarte mult și atunci când sunt în apă și fac un antrenament ușor sau aerob, reușesc să mă detaşez de activitatea propriu-zisă și să mă gândesc la ce altceva mai am de făcut în acea zi… Nu-mi place să înot în ape deschise decât dacă sunt însoțit… am o senzație de discomfort, teamă, frică mai ales că atunci când trebuie să înot în ape deschise nu se iveşte mereu ocazia de a înota într-o apă cristalină cum este marea… şi nu-i cel mai plăcut lucru să înoti și să atingi tot felul de vietăți când ești singur :))

Rocsana: Este oare înotul ca şi mersul? Ce-ți place la această activitate și ce te motivează să faci acest sport?

Alex Ion: Există asemănări și deosebiri însă înotul se desfăşoară într-un mediu atipic organismului dar odată învățat nu-l vei uita niciodată… nu vei mai avea aceeași rezistență și viteză dar vei știi să înoți. Înotul este unul dintre puținele momente în care mă deconectez de la agitația cotidiană și reușesc să stau cu gândurile mele pentru perioada în care fac antrenamentul. Înotul este disciplina pe care am creat-o în mulți ani în pregătirea acestui sport. Deși sunt multe zile în care nu am deloc chef să merg la bazin pur și simplu îmi iau ghiozdanul și merg să înot pentru că în felul acesta mă simt mai aproape de obținerea unui rezultat bun.

Rocsana: Când ți-ai dat seama că vrei să faci ceea ce faci astăzi, să fii antrenor de înot /triatlon?

Alex Ion: Partea de antrenorat o fac din plăcere și este un sentiment foarte plăcut pe care îl trăiesc atunci când învăț pe cineva un lucru nou și împărtășesc din informațiile pe care le-am acumulat în decursul anilor. Încă de la vârsta de 17 ani am început uşor-uşor să “fac pe antrenorul”, lucrând cu o grupă de adulți pe care i-am întâlnit la bazinul de la Dinamo. Mergeam de câteva ori pe săptămână, la ora 6 dimineața și acolo am început să prind dragul de a transmite din informațiile pe care le știam și totodată să fac primii mei bănuți de buzunar…

Rocsana: Sportiv de performanță, antrenor sau și una și alta? Cum îți împarți timpul între antrenamentele personale și oamenii care te așteaptă la bazin?

Alex Ion: Întotdeauna au prioritate antrenamentele. Partea de atrenor este “în timpul liber”. Tot timpul este împărțit atât de bine încât să-mi termin şi antrenamentele și să pot să ajung la bazin. Pentru mine bazinul este o relaxare de care mă bucur alături de oamenii care vin să învețe să înoate și să le împărtăşesc din cunoștințele pe care le-am adunat.

Rocsana: Există patru procedee de înot: fluture, spate, bras și craul. Povestește-mi te rog, în câteva cuvinte despre fiecare tip în parte și cum sunt ele în percepția ta? Care procedeu ți se pare mai ușor de învățat?

Alex Ion: Aceste patru procedee sunt diferite, fiecare în forma sa. Îmi este cel mai ușor să învăț pe cineva să înoate procedeul craul deoarece este stilul de înot unde am acumulat cea mai mare experiență. Cel mai dificil mi se pare procedeul bras deoarece aici intervine foarte mult și priceperea cu care te naşti.
Procedeul fluture este acel procedeu în care dai din ambele mâini odată și picioarele lovesc apa simultan.
Procedeul spate presupune o mișcare alternativă de brațe și de picioare în poziție orizontală (cu fața în spre cer/tavan).
Procedeul bras presupune o mișcare de brațe și picioare oarecum ovală, poziționat orizontal.
Procedeul craul presupune aceeași mișcare de brațe și de picioare alternative ca la procedeul spate doar că poziția corpului pe apă este invers.

Rocsana: Alex, cât este de greu să înveți să înoți tehnic dacă deja ai deprins niște mișcări care să te ajute să te descurci în apă?

Alex Ion: Este mai dificil dar nu imposibil… durează mai mult. Cursantul trebuie să acorde mai multă atenție și energie în direcția îmbunătățirii tehnicii de înot. Evident, dacă ai răbdare și îți acorzi suficient timp totul se “repară”. Se spune că odată ce înveți ceva greșit efortul este mult mai mare să repari.

Rocsana: În ce interval de timp se poate învăța să înoți și care este cel mai scurt timp în care un cursant de-al tău a învățat să înoate?

Alex Ion: Dacă reușești să vii constant la bazin, în aproximativ 16 ședințe reușești să deprinzi mişcările de bază din partea de intițiere. Evident, toate au legătură cu capacitățile tale de asimilare. Sunt oameni care au învățat să înoate în 3 – 4 ședințe și sunt oameni care au învățat să înoate în aproximativ 24 de ședințe dar aceste aspecte țin și de capacitatea fiecăruia de a se concentra şi de a executa exercițiile.

Rocsana: Alex, de cât timp ești antrenor de înot? Unde te pot găsi oamenii care doresc să învețe să înoate?

Alex Ion: Sunt antrenor de înot de 8 ani. În prezent antrenez la “Lia Manoliu” în cadrul orelor pe care le țin pentru Unstoppable Sport Club unde pot fi găsit în fiecare luni, miercuri și vineri, de la ora 19:00 până la ora 20:30 și la Alexandreea Club Fitness and Spa, în fiecare marți și joi, de la ora 07:00 la ora 08:00.

Antrenament alergare – Alex Ion (stânga) și Alex Diaconu (dreapta)

Rocsana: Cum este interacțiunea cu oamenii, îți poți da seama de potențialul anumitor cursanți?

Alex Ion: Interacțiunea cu oamenii este partea mea preferată. Îmi place să cunosc oameni noi și să aflu poveștile fiecăruia. Îmi este destul de ușor să-mi dau seama de calitățile motrice ale unui individ şi acest lucru îl observ de obicei în primele 3 – 4 ședințe.

Rocsana: Pentru a avea rezultate bune programul de antrenament trebuie să fie strict şi asta înseamnă că somnul și alimentația sunt foarte importante. Cum ar trebui să arate programul de antrenament al unui sportiv, amator sau profesionist, atunci când începe pregătirea pentru un concurs?

Alex Ion: Toate țin de timpul și energia pe care fiecare vrea să le aloce. Întotdeauna sunt de părere că sportul trebuie făcut ca hobby, prioritizând familia, locul de muncă și abia apoi sportul. Din punctul meu de vedere, programul de antrenament trebuie să fie făcut în funcție de cât timp poate fiecare persoană să aloce pentru aceste activități şi evident în funcție de obiectivul pe care îl setează.

Rocsana: Ești o persoană foarte calmă și răbdătoare. Îți place să lucrezi mai mult cu adulții sau cu copiii?

Alex Ion: Sunt “destul” de calm dar nu suficient pentru a lucra cu copiii, nu am răbdarea și energia necesară şi cred că trebuie să fii făcut pentru astfel de interacțiuni. Îmi face mult mai multă plăcere să interacționez cu adulții.

Rocsana: Care este sentimentul care te încearcă când vezi că foştii tăi cursanți ajung să participe la concursuri și poate chiar să urce pe podium?

Alex Ion : Sunt foarte fericit indiferent de rezultatele obținute. Este o bucurie să văd că oamenii reușesc să învățe acest sport frumos şi în acelaşi timp să găsească echilibrul între activitățile de familie, muncă și sport.

Analizând experiențele legate de înot pe care le-ai trăit până acum care sunt amintirile care te-au marcat, pozitiv, evident, și ce te-a învățat acest sport?

Alex Ion : Una dintre cele mai plăcute amintiri, mai bine spus, amintire legată de cel mai bun sfat pe care l-am primit este aceea în care antrenorul meu de înot “mi-a deschis ochii” și m-a făcut să înțeleg că tot ce fac este pentru mine. Mi-a spus așa: “fiecare acțiune pe care o faci în această direcție este asemănătoare cu aceea în care începi construirea unei case, totul începe cu fundația, cu cât faci lucrurile mai corect, cu atât şansele de a avea succes sunt mai mari”.

Rocsana: Ce planuri ai pentru viitor?

Alex Ion: În viitorul apropiat împreună cu echipa Unstoppable am gândit un plan de antrenament pe termen lung în care pregătim calificarea pentru Jocurile Olimpice Los Angeles 2028.
În prezent mă ocup de antrenamentele zilnice și lucrez la îmbunătățirea timpul de alergare pe distanța de 10 km.

Alex Ion – în competiție

Quick quiz:

Un sfat pe care îl recomand oricui cu drag:
Inconjoară-te de oameni de la care ai ce învăța.

Un loc unde mi-aș petrece viața până la adânci bătrâneți:
Într-un sătuc din Spania, undeva la căldurică unde pot ieși oricând să pedalez în natură.

Motto-ul tău de viață este:
Atunci când îți este greu… mai poți puțin.

Când am o zi liberă, prefer să:
Să petrec timp cu cei apropiați sau să dorm/să mă odihnesc.

Un film pe care îl recomand oricui cu drag:
Un documentar mai degrabă, “Icarus”, despre evoluția dopajului în sport.

În prezent citesc cartea:
“Outlive: The science and art of longevity” de Dr. Peter Attia

Alex, mulțumesc frumos, pentru timpul acordat!

Puteți urmări activitatea lui Alex pe pagina lui oficială de Facebook precum și pe contul lui de Instagram

Sursă Foto: Arhiva personală Alex Ion.

No Comments

Leave a Reply