Interviu

De la pizza, bere și râsete la antrenament și determinare: Povestea Maratonului Valencia ediția 43, 2023.

5 December 2023
RNI_Lucian-Ispas_Valencia-Maraton

Rocsana Ion: Bună, Lucian. În primul rând mulțumesc frumos pentru disponibilitate și mai ales pentru că vrei să ne împărtășești experiența sportivă din ultima perioadă. În anul 2019 te-ai reîntors serios către sport. Care a fost motivul și cât de greu a fost să reîncepi antrenamentele?

Lucian Ispas: Nimic din ce este sănătos și benefic pentru tine ca individ nu este ușor de făcut. A fost destul de greu cu motivatul și ieșitul la alergat mai ales în zilele ploioase. Am început alergările cu cei de la Adidas Runners apoi ușor, ușor am ieșit cu cei de la 321Sport, în fiecare marți.

Rocsana Ion: Tot anul 2019 a fost cel ce ți-a scos în cale pe cei de la Unstoppable Sport Club. Povestește-ne puțin despre experiența avută în cadrul clubului și mai ales despre determinarea de a face nu doar înot ci și alergare și bicicletă, cu alte cuvinte, triatlon. Cum este comunitatea și cât de mult te-a motivat să vrei să faci parte din ea?

Lucian Ispas: După ce am început alergarea a fost doar un pas să vreau mai mult. Așa am ajuns într-o sâmbătă la un antrenament de alergare a celor de la Unstoppable Sport Club. Nu știam exact ce presupune antrenamentul însă mi-a plăcut experiența și așa am luat legătura cu aceștia și am tot fost la antrenamentele de alergare. Apoi am aflat că tot ei, oferă și posibilitatea de a merge la bazin și uite așa am reluat antremanentele de înot.

Rocsana Ion: Anul acesta ai participat la triatlonul de la Oradea, AROBS X-Man Romania, proba individuală și ștafetă. A fost primul tău triathlon, cum a fost experiența la un triatlon atât de popular și cu o bicicletă de asfalt?

Lucian Ispas: M-am înscris în glumă apoi a devenit scop principal. Majoritatea deciziilor le iau cumva în glumă iar apoi îmi dau seama că îmi plac provocările și mă dedic acestora. Prietenii îmi spun că sunt “visător” iar apoi le dovedesc contrariul și desigur nu le vine să creadă, (pentru că de multe ori nici mie nu îmi vine să cred).
Da, anul acesta am participat la AROBS X-Man Romania, Oradea, la proba individuală de Half: înot -1.9 Km, bicicletă – 86,31 Km și alergare – 21,8 Km. A fost o provocare în condițiile în care am participat și la proba de ștafetă, (înot și bicicletă), responsabilitatea fiind mult mai mare, echipa depinzând de mine și felul în care am performat. Proba de alergare i-a revenit lui Bogdan Rădulescu, probă în care a reușit să-și atingă Personal Best pe Semimarton.

Rocsana Ion: Ai vrut să închei anul spectaculos așa cum îți place ție 🙂 și în mai puțin de o lună te-ai pregătit pentu maratonul de la Valencia. Ce te-a motivat să participi la acest maraton și care a fost obiectivul tău principal?

Lucian Ispas: De mult voiam să particip la o probă de Maraton însă a fost greu să aleg o locație/cursă. Am avut la dispoziție o lună să mă pregătesc pentru cursă în condițiile în care un plan de antrenament de maraton ar trebui să înceapă cu 3-5 luni înainte de concurs, timp în care te antrenezi riguros. Desigur, nu știu ce a fost în capul meu să fac asta.

Obiectivul l-am setat într-o seară de marți după alergarea cu cei de la 321Sport. Așa că înainte să merg spre casă m-am oprit cu câțiva colegi la o pizza și o bere și le-am spus că o să particip la Maratonul Valencia și că o să scot un timp sub 4 ore și că urmează să încep antrenamentul de a doua zi. Desigur, au râs și râs și iar râs, în HOHOTE chiar și-mi spuneau: “ești dus cu pluta”. Și asta nu în gândul lor ci cu voce tare să audă toți.

Ce m-a motivat? Nu puteam să le dau satisfacție în cele spuse, trebuia să le dovedesc contrariul.

Ce obiective am avut? În primul rând să termin cursa, (fiind prima participare, nu știam cum va decurge), apoi reușesc să termin sub 04:00h, ceea ce am și făcut 03:45:32, (rezultat oficial). Am ieșit pe locul 15.398 din 32.569 de participanți. Obiectiv secundar a fost să mă distrez și să nu mă accidentez.

 Rocsana Ion: Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în timpul maratonului și cum ai depășit-o?

Lucian Ispas: Hmm, n-am avut așa ceva. Totul a decurs ca la carte! Exact cum am făcut planul acasă așa s-a și întâmplat! Glumesc! Normal că nu am ascultat de plan și în loc să merg cu un pace, (ritm) de 05:40/km eu am început cu 05:15/km. Și când am văzut cu ce viteză am început am zis să mențin ritmul TOATĂ cursa. Am fost implicat all in. Toți colegii din Unstoppable și mulți alții mă urmăreau în timp real pe aplicația oficială a cursei și nu puteam să îi dezamăgesc. Toată susținerea lor m-a ajutat, maxim!

Rocsana Ion: Cum te-ai pregătit fizic și mental pentru acest eveniment?

Lucian Ispas: Când m-am înscris la maraton am știut că trebuie să fac un plan.
Alex Diaconu a fost foarte impresionat de targetul meu imposibil însă nu m-a descurajat, ba chiar m-a îndrumat și încurajat. Am avut o discuție inițială cu el legată de obiective pe termen scurt și termen lung. Mi-a recomandat să fac un set de analize și teste medicale, chiar și un test de Evaluare Posturală și Balanță Podometrică pe care le-am facut la Medysportline, (mulțumesc Teodor Ionescu).  Apoi mi-a făcut o listă de antrenamente structurate pe puținele zile pe care le aveam la dispoziție. Am fost nevoit să comprim antrenamente de 3-5 luni într-o singură lună. A fost HAOS! Am avut zile în care am stat 2-3 h pe bicicletă, (indoor, pe trainer) și zile în care am alergat fie distanțe lungi, fie antrenament de viteză. Pe lângă toate acestea trebuia să strecor și ziua de alergare de marti, la 321Sport + berea și pizza de după, precum și alegarea de sâmbătă dimneața, din padurea Băneasa dar și cea de duminică, cu Stelian Tufaru.

Tot cu Alex Diaconu care se ocupă de Unstoppable Performance Lab am făcut un test Vo2Max, un test de rată metabolică și test de electroliți pentru a afla câteva lucruri neștiute despre alergare. Mai multe detalii le puteți afla de pe site https://unstoppablesport.club/testari/.

Rocsana Ion: Ai avut o strategie anume în timpul cursei sau ai adaptat-o pe parcurs?

Lucian Ispas: Da, o strategie foarte bine definită: să termin cursa și acest lucru să fie sub 04:00 h. Mi-am ascultat corpul și am forțat atât cât mi-a permis acesta.

Rocsana Ion: Care a fost momentul cel mai memorabil sau special pentru tine în timpul maratonului?

Lucian Ispas: Când primeam notificări pe ceas/telefon cu încurajări și cel mai important când la punctul de finish am văzut că mi-am atins ambele obiective: cursa terminată și mai ales, terminată sub timpul de 04:00h.

Rocsana Ion: Cum ai gestionat oboseala și cum ai reușit să menții concentrarea pe tot parcursul cursei?

Lucian Ispas: Nu am reușit, doar am alergat fără să mă gândesc la nimic. Fie că alergi ușor sau repede, de obosit oricum obosești. Important este să alergi.

Rocsana Ion: Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să înceapă să alerge la maratoane sau să îmbunătățească performanța lor?

Lucian Ispas: Dacă vă doriți astfel de experiențe, neaparat să apelați la un antrenor și cu un plan de antrenament bine stabilit, cu testări înainte de a începe și asta nu doar pentru a vedea punctul de plecare și modul armonios de creștere a performanței dar și pentru siguranța individuală. În cadrul Unstoppable Sport Club sunt mulți antrenori calificați din care puteți alege în funcție de placul și nevoile fiecăruia.

Rocsana Ion: Ce planuri ai pentru anul viitor? Ți-ai fixat obiectivele?

Lucian Ispas: Da, normal, în ianuarie, la Gerar, probabil cursa de 10 km.
Mă gândesc dacă să merg la Maratonul din Sevilla, (undeva prin februarie), pe 21 aprilie cursa de Half Ironman Valencia, 8 iunie la AROBS X-Man Romania, Oradea, vreau să îmbunătățesc rezultatul de anul trecut iar în decembrie foarte probabil repet experiența Maratonul Valencia. Mai sunt câteva strecurate printre ele plus că acestea cred că sunt suficiente.

Quick Quiz:

Un loc unde mi-aș petrece viața până la adânci bătrâneți:
Răspunsul este personal, prefer să nu zic.

În prezent citesc:
Matthew Perry – Friends, Lovers, And the Big Terrible Thing: A Memoir.

Motoul tău preferat:
“Cum îți așterni așa dormi.”

În timpul liber îmi place să:
Greu cu timpul liber mai ales când vrei să practici triatlonul. Sunt 3 sporturi, (înot, bicicletă și alergare), care te pot ține atât de activ încât să nu știi ce este acela timp liber 🙂

Felicitări, Lucian pentru realizarea primului maraton! Ești incredibil!

Cred că: „Toate visele noastre pot deveni realitate dacă avem curajul de a le urma.” (Walt Disney).

Așa că nu uita: #BeUnstoppableEveryDay!

Spor(T)!

No Comments

Leave a Reply