O carte pe weekend

Recenzie – “Tărâmul poveștilor uitate”, poveste scrisă de Bianca Partenie.

1 January 2024
Taramul Povestilor Uitate

Povestea ascunsă din “Tărâmul poveștilor uitate”. 

“De ce se scriu povești, mamă?
Ca să nu uităm să iubim, Misha!”

“Tărâmul poveștilor uitate” de Bianca Partenie.

Tărâmul poveștilor uitate este o carte de poveşti ce merită citită. Cartea cu grafică foarte frumos ilustrată te face să-ți dorești să afli ce se ascunde dincolo de copertă.

Cum am citit primele rânduri mi-am dat seama că mă voi prinde în poveste. Întrebările de început m-au trimis cumva în copilaria mea, fix în perioada în care bunicii mei îmi spuneau povești iar eu după fiecare propoziție aveam pregătite cel puțin trei întrebări. Poveștile pe care le ascultam lângă soba caldă pe care o împărțeam cu bunicii în serile lungi de iarnă, veneau mai mult de la bunicul, de cele mai multe ori.

Azi, cumva, citind această carte mă simt un fel de Misha 🙂 curioasă şi boțogaşă însă nu roşcată şi nici cu nasul cârn :))

Da, cred că sunt multe povești nespuse cum sunt la fel de multe povești uitate și asta pentru că din ce în ce mai puțini oameni citesc povești dar și pentru că la fel de mulți nu mai spun povești.

“Câte povești sunt pe lume și cine le știe pe toate?/ …unde se duc poveștile când oamenii le uită?”

Sunt câteva întrebări în această carte de povești care te fac să te gândești profund la niște adevăruri deja întâmplate. Poveștile, după părere mea sunt cele care nu lasă copilăria să plece din adulții ce ne grăbim să devenim. M-am bucurat tare mult când am citit această carte de povești pentru că a trezit în mine curiozitate și în același timp m-a trimis cu gândul în perioada poveștilor șoptite de bunicii mei sau citite uneori de mama. 

Personajele poveștii sunt de pe tărâmurile magice. Misha, personajul principal, o fetiță obișnuită sau poate nu chiar atât de obișnuită este purtată pe tărâmul nemărginit al poveștilor. Curioasă din fire, poate prea curioasă dorea să devină explorator de povești. Curiozitățile Mishei au prins viață datorită bunicii Sofia care avea grijă ca prin poveștile pe care i le spunea să-i trezească întrebări ale căror răspunsuri încerca să le afle singură, cercetând lucruri și explorând locuri.
Misha știa de la bunica Sofia că poveștile vin direct din suflet și că fiecare lucru are povestea lui.

“Unde dispar poveștile când sunt uitate?”                                                                                             

Această întrebare a prins viață în mintea Mishei când bunica Sofia a uitat o poveste pe care dorea să o asculte.

Misha, în călătoria ei de explorator face cunoștință cu personaje magice, paznicul poveștilor, vulpoiul, pe nume Samuel, cu dragonul, Hapciu Dragonescu dar și cu personaje care întruchipează stările emoționale ale fiecaruia dintre noi.
În această minunată poveste, Bianca reușește să creeze personaje precum: Lady Frica, Madam Furia, Domnița Curaj, Miss Iubire, toate fiind fiicele Reginei Inimii.

Nu vă voi povesti mai mult de atât însă îmi doresc să fi trezit în voi curiozitatea de a citi această minunată poveste care nu este doar pentru copii.

Ce este oare “Tărâmul Poveștilor Uitate”?
Am să las răspunsul domnului Samuel, vulpoiul, paznicul poveștilor, mai degrabă un paragraf care răspunde la această întrebare:

“Ai cunoscut-o pe Regina noastră, nu-i așa, Misha? De acolo vin și acolo se duc poveștile, spuse Samuel, îndreptându-și lăbuța spre inimă.”

Cum să trezești încrederea în copilul lipsit de curaj, cuprins de frică, învăluit de furie și părăsit de iubire? Am găsit si la această întrebare un răspuns atât de frumos pe care îl las scris mai jos:

“Misha… poți fi orice îți dorești să fii. Oamenii îți vor spune mereu că nu vei reuși unele lucruri, pentru că ei cred că ei înșiși nu vor putea reuși. Nu trebuie să îi lași să îți șteargă visele. Uneori, oamenilor le e atât de teamă că nu vor putea face ceva, încât preferă să creadă că este imposibil pentru oricine.”
“…sunt sute de lucruri care nu există până nu le descoperim. Lucrurile există atunci când le creăm…”

“Tărâmul poveștilor uitate” de Bianca Partenie.

Lectură plăcută!

Sursa Foto: capturi din cartea “Tărâmul poveștilor uitate”.
“Tărâmul poveștilor uitate” este o carte de povești scrisă de Bianca Partenie și ilustrată de Karda Zenko și a apărut la Editura Univers
.

No Comments

Leave a Reply