Interviu

Iulia Florea – Activă, dedicată, echilibrată.

1 February 2024
Iulia Florea - Interviu

Interviu cu Iulia Florea.

Schimbările de durată se fac treptat.
Toate activitățile sunt, pentru mine, piese de puzzle pe care încerc să le combin cum pot.

Iulie Florea.

Ea este Iulia. Programator IT, doctor în calculatoare din 2022, predă rețelistică de câțiva ani, voluntară în cadrul Asociației Casa Bună și face mult sport.

Bună, Iulia,
În primul rând, mulțumesc frumos pentru că ți-ai luat timp să povestim puțin despre lucrurile faine pe care le faci.
În afară de ocupațiile profesionale şi cele sportive ştiu să-ți place să călătorești şi să citești. Când găseşti loc pentru toate?

Cred că m-am obișnuit să am un program plin. Dimineața fac un antrenament, fie el alergare, bicicletă sau sală, mă duc apoi imediat la muncă și seara merg la bazin, de două ori pe săptămână. Pe lângă muncă, în primul semestru țin un laborator la Facultatea de Automatică și Calculatoare, pe care l-am pus în ultimii doi ani, vinerea seara. Încerc să fac două ore de voluntariat pe săptamană, online și, când pot, mă duc duminica la Casa Bună. Aș zice că fac un pic din toate 🙂
Toate activitățile sunt, pentru mine, piese de puzzle pe care încerc să le combin cum pot.

Rocsana Ion: De profesie IT-ist, de drag și voie bună sportiv. De cât timp faci sport?
Iulia Florea: Fac sport de la vârsta de opt ani, dar cu pauze lungi. Am făcut înot în copilărie, până în clasa a VIII-a, după care n-am mai intrat în bazin până la facultate. Atunci am fost în echipa de înot a Politehnicii, ajungeam la înot o dată pe săptamană și mergeam, o dată pe an, la concursul universitar. Cu primul job, au început abonamentele la sală. Inițial, mergeam de 2-3 ori pe săptămână la clase de grup, dar, de acolo, lucrurile au ‘degenerat’.

Rocsana Ion: Cum ai descoperit triatlonul?
Iulia Florea: Am fost co-optată într-o ștafetă să fac înotul. Era chiar o probă sprint (500 m înot), pentru care m-am antrenat special, atunci părea extrem de grea. Așa am aflat de triatlon și de atunci au trecut aproape 9 ani.

Rocsana Ion: De ce triatlon și care a fost momentul în care ai știut că acest tri-sport este ceea ce-ți dorești să faci?
Iulia Florea: O dată ce am descoperit triatlonul, mi-am amintit cum se simte atmosfera de concurs: emoțiile de la start, bucuria de la finish, adrenalina de la primele brațe. Și de aici, acesta a devenit drumul pe care doream să îl urmez, chiar dacă părea imposibil. Cu înotul mă descurcam cât să nu-mi pună probleme și știam să merg pe bicicletă din copilarie. Rămăsese alergarea, despre care puteam să jur că nu e pentru mine. Așa că am început să alerg 1, 2 minute, apoi 4, 8, până am ajuns la 5 km. Suficient pentru primul triatlon.

Rocsana Ion: Cum a fost experiența primului triatlon și mai ales cum păstrezi amintirea acestuia?
Iulia Florea: A fost în anul 2017, la Mogoșoaia. Era un an cu probă unică, între sprint și olimpic. La înot aveam un neopren shortie, într-o apă caldă, vara. La bicicletă era probă de MTB, am dus-o cumva până la capăt dar cei 7 km de alergat păreau interminabili. Habar n-aveam atunci cum se simte tranziția de la bicicletă la alergare, cum dozezi efortul, cum te hidratezi. Eram într-o lume complet necunoscută. Dar l-am terminat cu bine și am vrut să mai fac unul… și încă unul…

Rocsana Ion: De la triatlon la înot în ape reci. Cum ai luat această decizie și cum ți se pare acest sport mai ales că la noi în țară este încă la început de drum?
Iulia Florea: Am încercat la îndemnul lui Paul Georgescu. Mi-a spus că intratul în apă rece ține mai degrabă de forță mentală. Așa m-a convins. E cu adevarat o provocare și un sport extrem ce trebuie practicat cu o doză serioasă de precauție.

Rocsana Ion: Când te-ai apucat de înotat în ape reci şi care a fost motivul care te-a determinat să faci acest lucru?
Iulia Florea: Am început în iarna lui 2022, după ce am acceptat provocarea lui Paul. Știam deja de echipă, mai ales că prietena și colega mea de antrenamente, Beatrice Ologeanu, era deja acolo. Mi se părea uluitor modul în care intrau liniștiti în apă, ca și când ar fi fost un bazin cu o temperatură obișnuită și am hotărât că nu pot rata această oportunitate.

Rocsana Ion: Anul acesta are loc la Oradea, pentru prima dată în România, Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, eveniment ce se va desfăşura în perioadă 1-4 februarie. Știu că participi şi că reprezinți Clubul Sportiv de Triatlon, Unstoppable Sport Club. Nu este primul concurs. Cum te-ai pregătit și care sunt probele la care vei concura?
Iulia Florea: Înot o singură probă, 250 m liber, pe care am ales-o după experiența dobândită în cele două ierni. Pentru mine e o probă grea. În apa rece, se simt diferit probele mai lungi, îngheață extremitățile, se și pierde din forță o dată ce se duc bazinele, aș zice. Pentru antrenamente, am mers constant, o dată pe săptămană, la apă rece. Anul trecut, temperaturile au fost mai blânde, dar iarna aceasta am prins și bazinul înghețat, cu apă de 1.8 grade Celsius sub pojghița de gheață.

Rocsana Ion: Cum este recuperarea după un astfel de concurs?
Iulia Florea: O dată cu ieșirea din apă, începe partea grea. Și înotul e dificil, cu palmele blocate, dar reacția organismului de după e cea la care am cea mai mare atenție. Intru în duș imediat după ce ies din apă, încerc să fac exerciții care să împingă sângele cald spre extremități, apoi saună.

Rocsana Ion: Care sunt obiectivele sportive pentru acest an?
Iulia Florea: După energia fizică și mentală consumată anul trecut pentru Ironman Tallinn, (3.8km înot, 180km ciclism, 42km alergare), nu am mai vrut să-mi pun obiective. Mai degrabă, aș merge la alergări montane și aș face triatloane pe distanțe mai scurte, în locuri frumoase.

Quick Quiz:

Cheia pentru un stil de viață sănătos este: mișcarea.
Un loc unde mi-aș petrece viața până la adânci bătrâneți: Antibes, în sudul Franței.
În prezent citesc: The girls who disappeared, de Claire Douglas, un thriller care îmi “scurtează” drumurile cu metroul.
Un sfat pe care îl recomand oricui cu drag: Schimbările de durată se fac treptat.
În timpul liber îmi place să: atât de multe, de la stat sub păturică la film, la urcat pe munte. Depinde doar de anotimp.

Sursa Foto: Arhiva personală Iulia Florea.

#BeUnstoppable

No Comments

Leave a Reply