IISA – CAMPIONATUL EUROPEAN de Înot în Ape Înghețate – 01-04 Februarie 2024, ORADEA, ROMANIA
Campionatul European de Înot în Ape Înghețate “IISA“ s-a desfăşurat anul acesta în România, la Oradea. Au fost 3 zile de concurs, cu 322 de participanți din 27 de țări, totul organizat la minunatul Bazin Olimpic Ioan Alexandrescu. Nu cred că se putea găsi o altă locație mai bună! Bazinele arată impecabil! Sunt extrem de curate atât la interior cât și la exterior.
De organizarea concursului s-a ocupat Paul Georgescu, Preşedinte al Asociației Ice Swimming and Open Water Romania, cel mai bun înotător în ape deschise şi, din 2021 deținătorul Recordului Mondial omologat de reprezentanții Guinness World Records după ce a înotat 3.5 km timp de aproape o oră în locul Snagov, cu o temperature a apei de 4 grade. Organizarea a fost impecabilă. Atmosfera super făină. Accesul în incinta complexului bine gândită.
Se ştie că sportul aduce oamenii aproape! Am fost la nenumerate competiții sportive fiind în postura de concurent dar și de susținătoare, însă aici am descoperit acel ceva care aproape mi-a tăiat respirația de emoție. Mereu se găsesc lucruri de învățat, lucruri despre care nu știai nimic sau care probabil erau sedimentate undeva în subconştientul tău gata să fie pregătite de explorare, să iasă la lumină și să prezinte o altă latură a fiecăruia dintre noi. Cu siguranță nu ne întâlnim întâmplător şi cu siguranță că fiecare avem clar stabilit un traseu de urmat. Am văzut în acest concurs oameni motivați, determinați să-şi depăşească limitele, calculând strategii, şi unora le-a şi ieşit.
Echipa României a avut 35 de participanți. Acest sport este foarte puțin cunoscut în România însă cu un potențialul fantastic spre performanță. Nu pot să nu-i amintesc pe oamenii aceştea minunați care au intrat în apa îngețată şi pe lângă asta, au făcut super spectacol! Ei sunt:
Adrian Angelescu, Adrian Stroe, Alexandru Ungureanu, Andreea Emanuela Pop, Andrei David, Andrei Enache, Beloae Luiza Elena Elisabeta, Bogdan Cosmin Zurbagiu, Bogdan Ioniță, Bursuc Liviu, Cezar Moscaliuc, Cristian Virgil Tranulea, Demeny Attila, Dragoș Ghile, Dragoș Ionescu, Fazecas David, Florin Tomos, Ileana Dan, Ioana Curta, Lucian Ispas, Iulia Florea, Kovacs Delia Ana, Liviu Magda, Magdalena Bigea, Mihai Nas, Modoran Cosmin, Ovidiu Tirla, Robert Vasiliu, Scorțea Bogdan, Simona Andreea Chiru, Teofil Scorțea, Valentin Cincinescu, Vlad Denisa, Vladimir Romaniuc, Cosmin Modoran.
Câțiva dintre ei sunt deja veteranii acestui sport şi chiar dacă au luat mai puține medalii se pot lauda cu faptul că au inspirat generația tânără. Un sport se clădeşte cu răbdare şi consecvență. Ei se pot mândri că au inspirat generația tânără iar juniorii au avantajul că drumul le este deja croit și gata de dus spre culmi. Acești oameni au adus pentru România în cele 3 zile de concurs peste 30 de medalii. Felicitări!
Paul Georgescu este cel care în anul 2021 a găsit o mână de oameni care să înceapă acest sport extrem în România, ei sunt: Ovidiu Tirlă, Dragoș Ionescu, Valentin Cinciulescu, Bogdan Ioniță, Adi Stroe, Sergiu Deznan, Florin Tomoş, Beatrice Ologeanu, Robert Vasiliu, Liviu Magda, Bogdan Naş. Ei sunt veteranii acestui sport! Jos pălăria în fața fiecăruia dintre ei pentru că am avut ocazia sa povestesc cu câțiva şi au niște experiențe fantastice. Revin la tineret și recunosc că am fost plăcut surprinsă să observ cât sunt de conştiincioşi, respectoşi şi responsabili. În sport nu există limite, fie el triatlon, maraton, ciclism sau înot. Indiferent de ramura sportivă din care vii dacă te prinde îți urmezi drumul.
Clubul de triatlon, Unstoppable Sport Club, a avut trei reprezentanți la Concursul European de Ape Înghețate, Iulia Florea, Valentin Cinciulescu şi Lucian Ispas. Iulia şi Valentin, zis și Cinciu’, sunt deja veterani ai acestui sport extrem, participând în anii trecuți la mai multe competiții internaționale. Pentru Lucian Ispas a fost prima participare şi a reușit să aducă în echipa României, două medalii: Locul II – 50 m spate (backstroke) categorie vârstă şi Locul III – 100m spate (backstroke) categorie vârstă.
Juniorii au fost la înălțime, ei reuşind să doboare chiar recorduri mondiale. Am reuşit să le fur câteva răspunsuri la cald:
Cum te simți să realizezi acest record mondial, 250 m, liber și cum crezi că această performanță îți va influența viitorul în sport?
“Acest record îmi inspira mândrie și recunoştință față de munca mea de până acum, îmi dă speranțe mari pentru concursurile viitoare și mă motivează să fac ce îmi place, înotul!”
Andrei Enache
Cum a fost să participi pentru prima dată la o competiție europeană de ice swimming, la doar 17 ani, și care sunt planurile pentru viitor?
“A fost o experiență apropiată de un Campionat Național de Înot, totodată complet diferită, dar, pentru mine într-un mod plăcut. Rezultatele au fost neașteptate, m-am bucurat foarte mult, mai ales că am avut ocazia să întrec foarte mulți înotători experimentați în acest domeniu. Prea multe planuri nu am apucat să îmi fac, dar cu siguranță unul dintre acestea este să vin la Campionatul Mondial din Italia de anul viitor, cu mai multă experiență, mai multă încredere și să îi bat pe toți.”
Cosmin Modoran
Care a fost principalul factor care te-a motivat să te antrenezi și să participi la acest concurs european și ce așteptările ai avut?
“Principalul factor a fost că am vrut să încerc să am o experiență nouă şi am avut, din fericire mai mult decât o experiență minunată 😅. M-am distrat, am cunoscut oameni frumoși și mi-am făcut prieteni din multe țări cu care abia aștept să mă văd în viitor la urmatoarele concursuri. Nu am avut aşteptări, nici nu prea știam la ce să mă aștept fiind primul meu concurs în ape înghețate, dar am vrut să dau tot, să fac echipa mândră de mine și să le aduc bucurie.”
Simona Andreea Chiru
De cât timp practici înotul în ape reci și, având în vedere că nu ești din București, cât de dificil a fost pentru tine să vii în oraș pentru antrenamentele organizate?
Înotul în ape înghețate îl practic de 2 luni. Acesta este primul an în care particip la acest fel de competiție. Fac înot de performanță de când eram mic și mă bucur că mi-a adus multe avantaje, însă caracterul mental al acestui sport nu se poate compara cu nimic altceva. Da, așa este, nu sunt din București și am fost nevoit să fac mai multe drumuri la capitală pentru a mă antrena în apă înghețată, acolo fiind amenajată o piscină pentru asemena tip de antrenament. Am realizat repede că pentru lucrurile în care cred trebuie să fac sacrificii, toată viața mea am mers pe premisa asta. Niște weekenduri sacrificate nu se apropie de ce aș considera un sacrificiu mare. Stiam că totul se merită pentru că am încredere în viitorul acestui sport.
Vladimir Romaniuc
Un concurs extraordinar!
Felicitări organizatorilor! Felicitări concurenților!
Să fie cu spor(T), de ape reci se ocupă IISA.
Bravo, România!
No Comments