Generalități

Poor Things, “Sărmane creaturi” – recenzie film.

25 February 2024

“Sărmane creaturi” este un film în regia lui Yorgos Lanthimos după un scenariu de Tony McNamara având la bază romanul lui Alasdair Gray și a fost premiat anul trecut, (2023), cu Leul de Aur în cadrul festivalului de film de la Veneția obținând totodată și premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film.

Acțiunea filmului se petrece în Londra Victoriană, filmul având influențe științifico-fantastice și ficțiuni speculative.

Recunosc că m-am simțit purtată în două lumi de poveste, “Beauty and the beast” și “Alice în țara Minunilor” dar şi de cea a science fiction-ului, precum “Frankenstein”.

Personajele principale sunt Godwin Baxter, un chirurg destul de excentric, Bella Baxter, o femeie care încearcă să-şi găsească independența deoarece avea o viață care-i devenise aproape imposibilă și hotărăște să se sinucidă, Max McCandles un student la medicină care ajunge să fie asistentul lui Godwin Baxter și Duncan Wedderburn, un avocat meticulos.

Bella Baxter în jurul căreia se construiește o lume stranie dar în același timp plină de curiozități fantastice vrea să-și descopere propria identitate și se vede nevoiă să-și părăsească casa și pe tatăl ei, God.

Bella, o tânără extrem de frumoasă însă extrem de copilăroasă, dar mai ales curiosă în legatură cu toate lucrurile care o înconjurau şi, înainte de toate, de propria persoană, se hotărăște și pleacă într-o călătorie alături de avocatul Duncan Wedderburn, chiar dacă asistentul Max se îndrăgostise de ea și o ceruse de soție.

Pe Godwin Baxter, l-am asemănat cu Beast din “Beauty and the beast”. Fața lui era plină de “cârpeli”, semn că experimentase deja prea multe intervenții chirurgicale care îl faceau să pară un fel de Frankenstein.

Acest chirurg excentric a înviat-o pe Bella după ce sărise de pe un pod şi îşi pierdute viața. În călătoria ei alături de Duncan, Bella se descoperă și reuşeşte să devine persoana independentă la care visase.

Filmul este structurat pe mai multe capitole, fiecare capitol reprezentând practic o evoluție pentru Bella.

Capitolul Portugalia, în Lisabona alături de Duncan și-a descoperit sexualitatea.

Capitolul Vaporul. În această croazieră a cunoscut mai mulți oameni care au ajutat-o să cunoscă filosofia dar și afecțiunea față de oamenii săraci.

Capitolul Paris a fost etapa în care Bella și-a căpătat independența şi deşi a lucrat ca prostituată într-un bordel a ajuta-o să se reîntoarcă spre lucrurile pe care le văzuse acasă dar mai ales să continue munca lui God.

Finalul filmului este de un umor ușor sarcastic.

Vă las să descoperiți vizionând filmul sau, de ce nu? citind cartea 😉

Seară frumoasă!

*Sursă foto: arhivă personală.

No Comments

Leave a Reply