Spor(T)

Debut: “Unstoppable Triathlon Pantelimon 2024” a pus Bucureștiul și țara în mișcare.

3 June 2024
Triathlon Pantelimon 2024

Concurs adresat copiilor dar și părinților. Trikids și supersprint.

Concursul s-a desfășurat în complexul Lebada Lake Residence,  pe malul Lacului Pantelimon. 1 iunie este ziua Internațională a Copilului si cred că nu întâmplător organizatorii au ales această zi. În cadrul concursului au fost organizate și probe speciale pentru copii, în care distanțele au fost selectate în funcție de categoria de vârstă.

Evenimentul foarte frumos organizat, mulți voluntari zâmbitori și pregătiți să răspundă la orice întrebări. Punctele de alimentare foarte bine aprovizionate.

Deși a fost primul eveniment organizat de Unstoppable Sport Club, nu s-a văzut acest lucru. Felicitări organizatorilor și voluntarilor.

voluntari

Primul meu triatlon și ce am învățat din această experiență?

Nu este întâmplător, însă primul meu triatlon a început cu primul concurs de triatlon organizat de Unstoppable și treaba aceasta a venit să mă ajute să fiu de neoprit pentru ce urmează. Am participat la proba de supersprint, 400 m înot, 10 km bicicletă și 2,5 km alergare.

Acum doi ani am descoperit acest club și tot acum doi ani am aflat mai multe despre triatlon. Este drept că mergeam pe bicicletă și alergam, însă partea cu înotatul era subiectul despre care nici nu voiam să aud pentru că mi se părea aproape imposibil să învăț să înot.
Anul trecut am început cursurile de înot în cadrul clubului Unstoppable Sport Club, antrenor fiindu-mi, Alex Ion. Tot anul trecut am avut îndrăzneala să mă înscriu la triatlon, “Fără Asfalt”, însă cu o lună înainte mi-am dat seama că nu sunt pregatită pentru proba de înot și am reușit să schimb proba de la individual la ştafetă. Chiar și așa, probele de bicicletă și alergare m-au ajutat să înțeleg cum functionează acest sport.
Anul acesta l-am cunoscut pe Sergiu Deznan, care și-a pus amprenta în evoluția mea la înot ghidându-mă cu pasiune și profesionalism. Sub îndrumarea lui am reușit să îmi depășesc limitele și să ating noi performanțe în acest sport.

Concursul de sâmbătă a venit mănușă, fiind fix cu o săptămână înainte de XMan Romania, de la Oradea.

Mai mult ca sigur că dacă Emilian Nedelcu nu m-ar fi întrebat: “Vii la concursul nostru? Supersprint, numai bine să vezi cum e”, nu aș fi avut parte de această experiență minunată.

Înotul. Proba numărul 1.

Am avut mari emoții având în vedere că urma să înot pentru prima dată în apă deschisă. Da, am intrat în mare chiar dacă nu știam să înot însă cred că nu am realizat așa tare acest aspect și eram ajutată și de apa sărată.

În concurs am purtat baliză, a fost permisă de organizatori pentru cei care au fost la primul concurs. După 100 și ceva de metri m-am panicat dar nu am renunțat. Pentru acest lucru îi mulțumesc lui Vlad Leonte care m-a încurajat foarte mult și mi-a dărut câteva sfaturi prețioase pe care le-am aplicat. Și mulțumesc frumos lui Lucian Ispas, care, de pe mal a stat cu ochii pe mine și s-a rugat să nu renunț.

Pentru această probă aveam pregătit și costumul de neopren, închiriat de la bikehub.ro, și pe această cale îi mulțumesc frumos lui Dragoș.

● Ce învățăminte am tras din această experiență?

Deși Alex Ion mi-a spus, a trebuit să aflu pe propria piele. Bazinul nu este suficient! Este clar că bazinul nu este suficient atunci când te așteaptă un concurs în ape deschise.
Clar e nevoie de antrenament tipic pentru apă deschisă și cred că:
– ar fi trebuit exersat înotul și în grup, în ape deschise, asta pentru a te ajuta să te obișnuiesti cu senzația de a fi atins/lovit de ceilalți sau să atingi/lovești pe cineva de lângă tine. Cred că reflexul pe care îl are un începător este să se oprească și/sau să se panicheze;
– ar fi trebuit să exersezi vederea în ape învolburate și urmărirea unui reper cum este o geamandură, asta dacă înoți în mare. Pentru mine acesta a fost momentul de panică, m-am ridicat să văd prima baliză pe care o aveam de ocolit și m-am pierdut… Eram în direcția bună doar că voiam să nu cumva să o ocolesc prin interior.

Bicicleta – Proba numărul 2.

Iubesc să merg cu bicicleta! Este partea preferată din tri. Pentru mine important era să ies din apă și am ieșit. Cred că am stat mult în tranziție însă recunosc că nu am tras atât de tare pe cât aș fi putut. Mi-am dorit să termin probele și să mă bucur de experiență, ceea ce am și făcut. Traseul a fost fain, cu multe întoarceri dar nu mi-au creat dificultăți. Jonglej bine pe întoarceri. Pe bucla 5 am tras și am reușit să las cam 29 de oameni în spatele meu.

AlergareaProba numărul 3

De câteva luni încerc să țin pulsul mai jos și pentru că Alex Diaconu mi-a fost îndrumător și antrenor dar și pentru că eu l-am ascultat, am reușit să ajung să-mi fie mult mai ușoară alergarea. M-am bucurat de tura de 2,5 km prin pădure, bine gândită de organizatori, având în vedere că temperaturile au crescut până la 32-33 de grade în ziua concursului. Fiecare concurs este unic și din fiecare ai ceva unic de învățat.

Am adunat câteva păreri de la colegele mele din club despre eveniment. Vă invit să le citiți.

“Organizare excelentă, locația evenimentului foarte frumoasă, pe malul lacului Pantelimon, trasee scurte, dar solicitante având în vedere căldura, care este inamicul meu nr 1, dar întotdeauna efortul depus în timpul unei curse este uitat atunci când la linia de finish te așteaptă medalia și uneori podiumul. Un eveniment reușit,  la care voi participa cu siguranță și la edițiile viitoare.”
Oana Madalina Leonte.

Rezulttate Oana Madalina Leonte
Rezultate Oana Mădălina Leonte

“Primul concurs de triathlon organizat de Unstoppable Sport Club a fost o experiență de neuitat. Apa a fost foarte curată și caldă, traseul de bicicletă lin, cu un nivel de dificultate scăzut, iar traseul de alergare gândit frumos pe drumul prin pădure ceea ce a făcut ca participanții să se gândească cu ușurare că mai aveau o singură probă de parcurs!
Traseul, voluntarii și comunitatea în sine au făcut dintr-o zi foarte caldă o zi plină de realizari. Am fost încântată să urc pe podium la primul concurs organizat de “clubul meu sportiv”, simțindu-mă totodata și mândră. Comunitatea a făcut ca sportul meu să fie mai ușor în cei 2 ani de când mă antrenez cu ei. Acestea fiind spuse aștept cu nerăbdare următoarea cursă și vă invit din toată inima să participați și voi cu prietenii sau familia!” Lili Haemmerle-Năstase

Rezultate Lili Haemmerle Nastase
ezultate Lili Haemmerle Nastase

Mi-a plăcut foarte mult concursul de sâmbătă. Au fost mulți voluntari zâmbitori care ne-au îndrumat în toate etapele concursului (de dimineața, la tranziții, pe traseu), nu am avut neaparat sentimentul că a fost prima lor ediție.
La proba de înot – poate erau bune niște balize mai mari. Am avut ceva probleme să o identific pe a doua atunci când eram în apă, dar nu a fost o problemă majoră.
Traseul de bicicletă a fost rapid chiar dacă au fost multe întoarceri.
Traseul de alergare a fost ales bine, pe la umbră, mai ales la ce temperaturi au fost sâmbătă.
Punctele de hidratare au avut tot ce trebuie, atât pe traseu cât și la final de concurs. Iar despre podium, înainte să  văd clasamentul eram fericită pentru că am făcut o cursă bună, m-am ținut tare la înot și nu mi-am pierdut respirația cu toată agitația care a fost iar la celelalte două probe am dat maxim. Podiumul a fost cireașa de pe tort, confirmarea că m-am descurcat bine.”
Anca Roșca 

Rezultate Anca Rosca
Rezultate Anca Roșca

Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, am încercat ceva nou și am trăit o experiență deosebită pentru copilul din sufletul meu. Am participat la primul meu triatlon, chiar la prima ediție a Unstoppable Triathlon Pantelimon. Prietena mea, Mădălina, mi-a sugerat să facem ștafeta împreună, ceea ce m-a inspirat să văd cum este să combin mai multe activități sportive într-un cadru organizat. Gândul că este prima ediție pentru ei m-a determinat să încerc și eu pentru prima dată. Organizatorii, Unstoppable Sport Club, au fost impecabili în asigurarea unei desfășurări fără cusur a probelor. Felicitări și la cât mai multe ediții reușite! Concursul de supersprint pentru adulți (400m înot, 10km bicicletă și 2,5km alergare) a fost ideal pentru cei noi în lumea triatlonului. De asemenea, a fost o bună oportunitate pentru veterani să se pregătească pentru competiții pe distanțe mai lungi. Eu nu m-am aventurat la proba de înot, pe care a făcut-o Mădălina. Totuși, pentru prima noastră ștafetă Tri-Atom, am făcut o echipă grozavă și ne-am clasat pe locul doi din cinci echipe de fete. Destul de bine, aș zice. Eu știu unde trebuie să lucrez pentru a-mi îmbunătăți performanța. Mădălina, fiind foarte conștiincioasă, se antrenează constant, iar rezultatele ei sunt impresionante (locul întâi la categoria de vârstă și locul șase la general fete). Până la următoarea ediție, să vedem dacă Mădălina reușește să mă convingă din nou să particip la triatlon, revin la turele mele lungi și variate de MTB. Totuși, un (super)sprint din când în când este binevenit, iar Pantelimon a fost locul perfect pentru aceasta!Irina Manciu

Cam așa a fost ziua de 1 iunie, cu mic cu mare ne-am jucat frumos și ne-am făcut amintiri pentru toată viața.

Să ne fie viața cu spor(T)!
#BeUnstoppable!

Sursa foto: Lucian Ispas.

No Comments

Leave a Reply