Sunt un tip “normal”, pasionat de sport, în general, înot și Ice Swim în particular. Cred foarte mult în bine, în omenie, dăruire, altruism și prietenie… Este o expresie care îmi este foarte dragă, și cred că exprimă perfect sentimentele mele: “What a beautiful world it would be, if people had hearts like dogs”.
Dragoș Ionescu
Rocsana Ion: Cine este Dragoș Ionescu?
Dragoș Ionescu: Ha! O întrebare “complexă și cu multe aspecte”, ca să citez o replică memorabilă, din filmul “Filantropica” 😀
Sunt un tip “normal”, de “aproape” 50 de ani 😀, cu o soție pe care o iubește enorm, o
familie frumoasă, pasionat de sport, în general, înot și Ice Swim în particular.
În copilărie am făcut înot de performanță, fiind campion național de la 10 la 17 ani, când
m-am “lăsat” de înot pentru a urma facultatea de arhitectură – din păcate, la momentul
respectiv, nu puteam să continui să le fac pe amândouă.
Am absolvit arhitectura și am lucrat câțiva ani în domeniu, dar, de 20 de ani, mi-am
construit cariera în IT și sunt foarte fericit cu alegerea făcută. Am lucrat de-a lungul anilor în multe “roluri”, de la barman, la arhitect, de la fotografie la 3D și animație, de la graphic designer la senior developer, dar pasiunea mea este orice ține de Tech, în special IT și, mai nou, AI. În copilărie eram foarte bun matematician, având o minte foarte “algoritmică”, și cred că această latură a personalității mele se exprimă foarte bine în domeniul Tech.
Iubesc animalele de orice fel și unul din visurile mele este să pot ajuta cât mai multe
animale.
Sunt pasionat de motociclism – am un motor sport-touring cu care îmi place să ies la
plimbări, singur sau cu grupuri de motociclisti.
Prefer marea, muntelui și îmi plac foarte mult sporturile nautice – windsurf în special.
Îmi plac oamenii “buni” și încerc constant să fiu un astfel de om. Cred foarte mult în
bine, în omenie, dăruire, altruism și prietenie și îmi duc viața, pe cât posibil, în
concordanță cu aceste valori. Este o expresie care îmi este foarte dragă, și cred că exprimă perfect sentimentele mele: “What a beautiful world it would be, if people had hearts like dogs”.
Rocsana Ion: Cum este să revii în bazin după mulți ani în care ai stat deoparte?
Dragoș Ionescu: Este o adevărată provocare, dar în același timp o mare bucurie. Când faci o pauză de antrenament atât de lungă – 17 ani în cazul meu – este ca și când ai porni de la 0.
Cunoștințele și tehnica sunt încă acolo, dar forța și rezistența pe care le aveam când
făceam performanță au dispărut. Este adevărat că tehnica ajută foarte mult, comparativ cu cineva care nu a făcut înot de performanță, dar tot restul trebuie reconstruit. Și asta implică foarte multă muncă, efort și dedicare. Dar, așa cum spuneam, este și o mare bucurie. De când mă știu mi-a plăcut să înot. Întotdeauna m-am simțit ca peștele în apă – chiar și când nu știam să înot, pe la 3 ani, tot făceam cumva și ajungeam în apă lângă tatăl și fratele meu 😀 A putea să mă bucur în continuare de acest mediu cu care sunt atât de conectat este o mare bucurie.
Rocsana Ion: Ce te-a motivat să te întorci la antrenamente după o pauză atât
de lungă?
Dragoș Ionescu: Prin 2010, prin intermediul Facebook, am reluat legătura cu o prietenă din copilărie, fostă înotătoare și ea, Laura Damian. Ea mi-a spus că există niște competiții de înot “Masters”, pentru înotători de toate vârstele și m-a invitat să ne antrenăm împreună și să ne înscriem la Campionatul Mondial de Înot Masters din Suedia, din vara acelui an.
Pentru participarea la Campionatul Mondial trebuie să fii membru al unui club Masters
afiliat la Federația de Natație. Astfel, tot prin Laura, am intrat în contact cu un grup de
oameni extraordinari – Clubul de Înot Masters “Tribeach”, din Brașov și am început să
particip, împreună cu ei și la concursurile Masters din țară. Și, astfel, am reluat înotul
profesionist, după 17 ani de pauză.
Rocsana Ion: Câte ore dedici sportului pe săptămână ? Cum integrezi sportul în
rutina zilnică?
Dragoș Ionescu: Atunci când am timp, încerc să fac cel puțin 3 antrenamente “principale” de 2 ore, pe săptămână – sală și înot – plus 2-3 antrenamente scurte, 30-60 min, pe uscat, în zilele alternative.
Din păcate, în ultimii 3 ani, programul meu a fost atât de încărcat încât de multe ori reușesc să fac doar acele 2-3 antrenamente scurte. Și acest lucru mi-a afectat destul de tare performanțele în competiții. Dar, fiind o persoană extrem de tenace, acest lucru mă motivează și mai tare să fac “mai mult”. Încerc constant să îmi fac timp și pentru antrenamentele dedicate, iar în ultimele luni am și reușit 🙂
Ca și timing pentru sport în activitatea mea zilnică, antrenamentele “scurte” le fac
dimineața, până să plec la birou, iar antrenamentele “principale” le fac în general seara,
după ce am încheiat lucrul pe ziua respectivă. Bioritmul meu favorizează foarte mult
activitatea de seară-noapte și, în opoziție, mult mai puțin pe cea de dimineață. Din acest
motiv, prefer să mă antrenez seara.
Rocsana Ion: Ce strategii folosești pentru a-ți gestiona așteptările de a reveni în
formă?
Dragoș Ionescu: În primul rând, sunt o persoană foarte optimistă 🙂 Astfel că, indiferent de situație și context, eu cred cu tărie că îmi pot îmbunătăți forma și pot ajunge din nou la performanțe de top.
În al doilea rând, așa cum am mai spus, sunt un om foarte tenace. Când cred că pot face ceva, nu mă las până nu reușesc.
În al treilea rând, și, poate, cel mai important, am multă răbdare 🙂 În anii de performanță am înotat extrem de mult. În săptămânile de maxim de volum înotam 140km pe săptămână în 11 antrenamente de 12-13km (2.5-3.5h) pe antrenament.
Aveam astfel săptămâni întregi cu 6h de înot pe zi. Antrenamentele de înot, mai ales cele de volum, sunt foarte plictisitoare 🙂 Știu că sună ciudat, mai ales de la cineva care iubește sportul ăsta, dar așa este. Pentru că cea mai mare parte din antrenament ești într-o stare de “izolare” – te uiți la linia de pe fundul bazinului sau la formele de pe tavan și nu vorbești cu nimeni; ești tu și gândurile tale și acel zumzet înfundat din urechi. Iar ca să poți să faci lucrul ăsta ani de zile, trebuie să ai foarte multă răbdare 🙂
Rocsana Ion: Cum ai reintegrat sportul în viața ta și cum sunt antrenamentele
de acum față de perioada când erai sportiv de performanță?
Dragoș Ionescu: Când am reintrat în contact cu înotul de performanță și competițiile, în 2010, a fost ca și când nu ar fi existat nicio pauză 🙂 Mental, psihic, eram din nou acolo, pe block-start, “ready to race” 🙂 Din punct de vedere fizic a fost (și este) mult mai greu. Oricât ne-am dori să nu fie așa, vârsta face o diferență. Corpul tău reacționează la antrenament într-un fel la 14 ani și altfel la 48 🙂 În același timp, faptul că în adolescență am făcut tot acel efort a creat o “temelie” pe care pot construi mult mai ușor acum. Am reușit, de mai multe ori, ca după numai 1-2 luni de antrenament să intru într-o formă foarte bună. Și asta se datorează acelei “baze” construite acum mai bine de 35 de ani.
Antrenamentele de acum sunt foarte departe, din orice punct de vedere, față de ce făceam în anii de performanță. Cea mai mare diferență este volumul. Cum spuneam, atunci aveam săptămâni întregi cu 11 antrenamente de 12-13km pe antrenament. Acum înot 2-4km pe antrenament, de 3 ori pe săptămână. Pe de altă parte, antrenamentele de acum sunt mai plăcute. Presiunea performanței a dispărut în mare parte. Sigur că îmi doresc performanță, dar nu mai este factorul principal într-un antrenament.
Sănătatea, starea de bine, socializarea, echilibrul fizic și mental sunt lucruri mult mai
importante în antrenamentele de acum decât în cele de acum 35 de ani.
Rocsana Ion: Poveștile tale legate de începuturile înotului în ape înghețate,
sincer, m-au fascinat 🙂 Ești unul dintre cei 11 înotători în apele înghețate, care în anul 2022 a participat la Campionatul Mondial de Înot în Ape Înghețate, organizat în Polonia, la Glogow. Paul Georgescu este cel care a format lotul Național pentru acest sport minunat. Cum ai primit propunerea lui Paul de a fi membru al Echipei Naționale
de Ice Swimming?
Dragoș Ionescu: Îmi amintesc cu drag “începuturile” 🙂 Era primăvara lui 2021.
Mă știam cu Paul de la bazin. Știa că înot bine și, din motive de el știute, a crezut că pot face asta, așa că, la un antrenament, m-a întrebat dacă vreau să fac parte din Lotul Național de Ice Swim 🙂
Cum, în general, îmi plac provocările, am zis că, sigur, vreau să încerc. Și așa a
început! 🙂 Ne-am adunat într-o zi la dușuri la Lia Manoliu, am umplut o cadă de recuperare cu apă și gheață până a ajuns la 4.5° C și am intrat pe rând în ea.
Fiecare a stat cât a putut. Unii au stat 1 minut, alții au ajuns la 4 minute. Eu am stat 2 min la prima imersie. Îmi amintesc și acum sentimentul de satisfacție când am ieșit. I was hooked! 🙂 Au urmat, pe timpul verii, mai multe antrenamente similare, în cadă cu gheață.
Când s-a făcut suficient de frig ca apa la exterior să ajungă la temperatura potrivită, am
început antrenamentele în piscina exterioară de la Clubul Daimon.
Vreau să fac o paranteză și să le mulțumesc partenerilor de la Clubul Daimon care
ne-au susținut de la primul antrenament și au fost alături de noi în toți acești ani,
oferindu-ne condiții excepționale de antrenament și recuperare! Nu am fi reușit să
creștem și să ajungem la performanțele la care am ajuns în Ice Swim fără ei!
A urmat Campionatul Mondial de Ice Swim de la Glogow, Polonia, în februarie 2022,
unde am ajuns cu un lot de 11 persoane. Personal am obținut niște rezultate foarte
bune: Campion Mondial în proba de 50m liber, argint la 100m bras și bronz la 100m
mixt. Și performanțe similare au avut toți din echipă. Dar, dincolo de satisfacția
performanțelor sportive, a fost o experiență absolut memorabilă, pe care am trăit-o
alături de acest grup de oameni extraordinari!
Rocsana Ion: Cum au decurs antrenamentele pentru Mondialele din
SAMOËNS, Franța din anul 2023?
Dragoș Ionescu: Pentru Mondialele din SAMOËNS am avut un parcurs similar – 3 luni de antrenament în ape “înghețate” (temperatura apei sub 5° C) urmate de concursul din Franța. Dar, de data asta, ne-am prezentat cu un lot de 23 de înotători, (Beatrice Ologeanu), (Iulia Florea) printre care și câțiva “tineri” foarte talentați, veniți direct din înotul de performanță. Și rezultatele au fost pe măsură!
Concursul de la Samoens a fost foarte frumos și bine organizat, într-o locație de
excepție – un lac între munți – astfel că nici măcar ploaia care ne-a udat aproape
non-stop timp de 4 zile nu a reușit să ne strice distracția. Și, cu siguranță, și în Polonia
și în Franța ne-am remarcat cu cea mai tare galerie 😀
Rocsana Ion: Cum a fost experieța de la Oradea de anul acesta, având în
vedere că a fost primul Campionat European în acest sport?
Dragoș Ionescu: Campionatul European de Ice Swimming de la Oradea este al 3-lea concurs de Ice Swimming la care particip și pot spune, fără exagerare, că a fost cel mai frumos și cel mai bine organizat – mulțumită, în cea mai mare parte, eforturilor uriașe făcute de colegii noștri Ovidiu Tirla și Paul Georgescu.
Și nu o spun doar eu, au spus-o foarte mulți dintre participanți – de la discuții în bazinele
de recuperare la mesaje de felicitări pe rețelele sociale și în presă.
A fost primul concurs de Ice Swim în care am înotat într-o piscină olimpică, în apă
cristalină – celelalte concursuri de până acum s-au ținut în apă de lac, cu vizibilitate
minimă – cu un alt bazin acoperit, lângă, pentru încălzire, pregătirea pentru probe și
recuperare. Controlul medical a fost organizat foarte bine, astfel încât acreditarea sportivilor s-a făcut riguros și profesional, dar foarte eficient. Echipa de arbitraj a fost, de asemenea, de top și am beneficiat de un sistem de cronometraj electronic ultra-performant.
Chiar și vremea a ținut cu noi, cu temperaturi “perfecte”, de câteva grade, și zile senine.
Rocsana Ion: Ce planuri de viitor ai ? Până când te vezi făcând sport ?
Dragoș Ionescu: Pe partea profesională, lucrez la câteva proiecte online și AI, printre care și 1 start-up, pe care sper să le cresc la nivelul pe care mi-l doresc.
În viața sportivă, îmi doresc să ajung în top mondial în concursurile de înot Masters și
să rămân în top mondial în cele de Ice Swim – competiția devine din ce în ce mai dură
🙂
De asemenea, am început să mă gândesc mai serios la participarea la competiții de tip
maraton și triatlon – deși recunosc că nu îmi place să alerg… sau poate tocmai din
cauza asta 🙂
Cu siguranță voi face sport toată viața, dacă sănătatea și împrejurările îmi vor permite.
Și încurajez și susțin pe oricine nu face sport – de orice fel – să facă! Cu atât mai mult cu
cât societatea și viața de acum ne îndepărtează tot mai mult de activitatea fizică.
Rocsana Ion: La Oradea ai avut susținători, pe mătușa și pe nepoata ta Alexia. Din discuțiile pe care le-am avut cu Alexia, mi-a povestit că te-a tot însoțit la aproape toate competițiile. Îți poartă noroc?
Dragoș Ionescu: Haha, da, Alexia a mers cu mine la competiții de fiecare dată când programul i-a permis, și pot spune că da, îmi poartă mult noroc! 🙂
Îmi este foarte dragă, are o energie pozitivă și de fiecare dată când e lângă mine la competiții, îmi dă un boost de energie! 🙂 Îmi doresc să rămânem cel puțin la fel de apropiați și să ne susținem reciproc în toate aventurile și provocările ce vor veni! 🙂
Dar, pe lângă mătușa mea și Alexia, m-au ajutat foarte mult susținerea și gândurile bune pe care le-am simțit mereu de la familie, colegi și prieteni. Este un sentiment extraordinar să simți că cineva suferă sau se bucură alături de tine! Vă MULȚUMESC! 🙏🤗
Quick Quiz:
Cheia pentru un stil de viață sănătos este:
Echilibru și optimism.
Un loc unde mi-aș petrece viața până la adânci bătrâneți:
La malul mării.
În prezent citesc:
The Endurance Handbook: How to Achieve Athletic Potential, Stay Healthy, and Get the Most Out of Your Body.
Un sfat pe care îl recomand oricui cu drag:
Păstrați spriritul de copil! Sau “To die young, as late as possible!” 🙂
În timpul liber îmi place să:
Mă plimb cu motorul, să citesc sau să văd un film, cu o cafea bună lângă.
Închei cu un alt citat celebru, cu care rezonez foarte mult: “Whether you think you can, or you think you can’t, you are right.” – Henry Ford. Cred că suntem capabili de foarte multe, atâta timp cât avem încredere în noi și suntem dispuși să ne asumăm efortul necesar.
Sursa Foto: Arhiva personală Dragoș Ionescu.
Puteți urmări activitatea lui Dragoș pe pagina lui oficială de Facebook
No Comments