Nu toți trăiesc doar cu speranță, cei care trăiesc, ACȚIONEAZĂ!
Aşa am perceput-o pe Oana: sensibilă și firavă, ce poartă pe umeri o putere inimaginabilă de a motiva oamenii, de a le trezi bucurie în suflet și de a le aminti că viața este doar una și că așa cum o programezi tot așa o și trăiești. Pe Oana am cunoscut-o în urmă cu câțiva ani și m-a impresionat imediat prin energia ei pozitivă și pasiunea pentru un stil de viață sănătos. Am văzut în ea o persoană determinată să aducă schimbări pozitive în viețile celor din jurul ei. Mi-am propus să o invit să ne povestească puțin despre motivarea, determinarea și nu în ultimul rând despre consecvența de a rămâne de neclintit în tot ceea ce face.
Știu despre tine că ai spus “START” în viața ta sportului numit “RUNNING”. Ce te-a determinat să alegi acest sport? Care este locul unde îți place să practici acest sport, pe asfalt sau pe munte? Câte antrenamente ai în cursul unei săptămânii?
Am făcut atletism în adolescență apoi m-am lovit de viață ca adult și sportul s-a mutat pe un alt loc mai puțin important.
Când am împlinit 30 de ani acel click al crizei de vârstă mi s-a activat exact cum i s-a întâmplat și lui Dean Karnazes, ultramaratonistul american, denumit și cel mai faimos ultramaratonist al lumii.
La vârsta de 30 de ani și-a dat seama că viața lui este fără sens chiar dacă avea o funcție importantă într-o companie de renume cu un salariu motivant și beneficii multiple. El simțea că nu are viață în sânge.
După petrecerea sa de zi de naștere, în plină noapte, a început să alerge ușor în beznă pe stradă cu niște simpli adidași și acela a fost doar începutul, începului vieții unui ultramaratonist.
Cartea lui Karnazes te va surprinde prin călătoria unui om plin de pasiune, durere, vitalitate și voința de a-și depăși toate limitele fizice și mentale.
Karnazes este mentorul meu. Mă regăsesc în începutul lui legat de alergare și este exact cum l-am avut și eu.
Îmi plac ambele variante de running, atât pe trail, cât și pe asfalt
– pe trail te încarci cu energia pozitivă din natură. Rămâi uimit câte peisaje frumoase există în această lume, vezi infinitul naturii în mii de feluri.
– pe asfalt prind mai multă viteză. O sesiune de speed running merge super bine atunci când plouă, cel puțin așa funcționează la mine.
Am mai multe alergări în timpul săptămânii de lucru și în weekend merg la munte unde fac un long run sau hiking alături de echipa “Descoperă Țara în Alergare“. Orice activitate de mișcare este binevenită.

Care sunt competițiile tale preferate? Cum reușești să gestionezi nivelul de adrenalină și energie care te copleșesc la fiecare eveniment? Reușești să păstrezi din fiecare până la viitoarele evenimente?
Îmi plac alergările de trail, pe drumuri forestiere, pe platou, pe crestă, în plină pădure, pe drumuri de țară, pe drumuri uitate de oameni.
Încep în slow motion într-o alergare și nivelul de adrenalină, la mine, crește după ce alerg cel puțin 15 – 20 km. Atunci simt că sunt în formă maximă, atunci simt că pot mai mult, atunci când se încălzește corpul. Ce-i drept valul de emoții pe care nu-l pot stăpâni îmi dă fiori încă cu câteva zile înainte de start.
Știm cu toții că nu este ușor să ai un stil de viață sănătos, mai ales atunci când “pofta” de orice devine dominantă. Când ai simțit că este momentul să faci o alegere pentru ca viața ta să se schimbe radical?
Din cauza unor probleme de sănătate, la vârsta de 24 de ani am ales să devin vegetariană. Totuși mănânc pește și lactate. Acest stil de viață mi-a modificat foarte mult corpul. Pot spune că mi-am menținut aceeași greutate de-a lungul anilor, mă simt bine cu mine așa. Am făcut un test de două luni fără pește și lactate însă cred că nu am trecut de acel prag psihologic și am revenit la regimul vegetarian.
Cred cu tărie că atunci când trec anii când înaintăm în vârstă trebuie să mai renunțăm cu pași mărunți la câte ceva, ceva ce nu se mai așază bine din punct de vedere alimentar.
Zahărul nu face bine organismului, laptele nu mai este benefic pentru o persoană adultă, pâinea albă îngreunează sistemul digestiv, limitarea alcoolului la aproape deloc. Depinde numai de noi, dacă vrem să trăim sănătoși în armonie cu noi.
Ține de voința noastră, de ce hotărâm, fără să depindem de alții, fără să dăm vina pe cineva, TU ești cel care hotărăște.
Sportul fără o alimentație sănătoasă nu conduce de cele mai multe ori la rezultate frumoase. Altfel spus, trebuie să avem grijă ce mâncăm la fel de mult cum ne antrenăm. Ce stil alimentar ai ales și cât de greu ți-a fost să îl integrezi în viața ta?
Rar auzim de oameni care fac mișcare în mod regulat cu un stil de viață vegetarian. Sunt vegetariană și, la început mi-a fost foarte greu să împac necesitățile corpului supus la un efort fizic intens însă, nu este imposibil. Trebuie să observi ce îi priește cel mai bine corpului tău.
Recomand cu încredere filmul “The Game Changers” este un film documentar de excepție care povestește despre beneficiile alimentației pe bază de plante, beneficii de care se pot bucura sportivii. Un film revoluționar care te face să înțelegi importanța consumului de proteine, importanța proteinei în antrenamentele de forță. De ce forță? Deoarece “actorii’’ din documentar sunt sportivi de performanță și activitatea lor de zi cu zi presupune foarte mult efort fizic.
După ce te-ai apucat serios de acest sport, au existat momente care să te “ispitească” să te întorci din drum?
Nu au existat momente în care să spun că renunț. Este un stil de viață, nu e performanță. Din clipa în care am început să alerg serios, să am antrenamente regulate, mi-am spus: Wow, asta e ce vreau să fac tot restul vieții mele. Este ceea ce mă ține “în priză” și mă face fericită!

Ce a reprezentat pentru tine această experiență? Cum se combină sportul cu viața profesională și cea personală?
Sportul m-a disciplinat foarte mult, mi-a oferit echilibru în tot ceea ce fac. De multe ori asociez sportul cu un copil, și-mi spun: “să ai grijă de sportul tău preferat așa cum ai avea grijă de copilul tău”. Mi-am luat în serios acel rol și îl aplic în mod plăcut în viața mea. Lucrurile sunt foarte bine delimitate în ceea ce privește viața profesională și cea personală, viața profesională începe la ora nouă dimineața și se termină la ora șase seara lăsând loc vieții personale. Recunosc, sunt foarte organizată. Viața personală presupune viață de familie și sport. Am target-uri clare cu un program pe care îl urmez în mod constant.
Ce target ți-ai propus pentru acest sport și care sunt criteriile după care îți alegi echipamentul de antrenament?
Target-ul meu este să am constanță în alergare și să fac totul cu cap, să nu mă accidentez. Chiar dacă sunt plecată în vacanță încerc să găsesc locuri în zonă unde aș putea să fac mișcare și să pot să alerg. Nu stau nici măcar în vacanță, nu-mi acord acest lux pentru că este un stil de viață și dacă mă opresc, mă demoralizează.
Mi-au trebuit ani de zile să înteleg cum este cu echipamentul sportiv. Dacă acum patru ani alergam cu un tricou din bumbac, primul găsit în dulap, azi alerg cu un tricou special conceput pentru running, din microfibra, cu un material moale și ventilat.
Un pantof de asfalt nu o să meargă deloc pe un teren de trail pentru că sunt două tipuri de pantofi diferite. Sunt multe detalii de care să ții cont pentru a alege ceva care să-ți fie potrivit și bine. Ce-i drept pentru un echipament eficient îți trebuie și un buget consistent. Am unele brand-uri de sport care îmi plac și m-am și obișnuit cu ele, de exemplu folosesc pantofii de asfalt de la Hoka, pantofii de trail de la La Sportiva, îmbrăcăminte de la Nike, Decathlon, CompresSport.

Sportul joacă un rol esențial în construirea prieteniilor și relațiilor, ajutându-ne să depășim momente dificile și să ne menținem pe drumul cel bun. Cum reușești să motivezi oamenii să rămână dedicați mișcării și să-i ții aproape de acest stil de viață activ?
Cred cu tărie că o persoană care nu are o pasiune sau o motivație puternică pentru sport, dar înțelege importanța mișcării pentru a avea o viață sănătoasă, are nevoie de un mentor/ghid/susținător care să o ajute în acest demers. O persoană care să-l îndrume, să-l ghideze, să-l ajute să treacă de anumite bariere psihologice. Să ajungă undeva la aceea stare unde să spună: “nu mă sperie o oră de efort fizic intens. Știu că îmi va face bine după aceea. Trag, însă îmi va fi înzecit mai bine fizic și psihic.
Am calitatea aceasta să ridic un om, să-l fac să-și dorească mai mult de la el. În aceeași ipostază am fost și eu la început de drum și retrăind acele momente de început este de fapt o experiență pe care o împărtășești cu celălalt de lângă tine adică să-i fii aproape și la bine, și la greu… Și se întâmplă conexiuni. Conexiunile duc la lucru în echipă și de aceea s-a creat comunitatea “Descoperă Țara în Alergare”, aka DTiA.
Deși nu sunt coach sau personal trainer, pot juca un rol în motivarea celor din jur pentru a-i face să rămână activi și să îmbrățișeze un stil de viață sănătos.
Îmi place și tind să cred că îmi vine natural să ofer sprijin prin crearea unei atmosfere pozitive și prin încurajarea participării la alergarile DTiA într-un mod nepresant. Organizam alergări cu echipa “Descoperă Țara în Alergare” în aer liber care nu sunt despre performanță ci mai degrabă despre bucuria de a face mișcare împreună, de a râde și de a ne petrece timp în mijlocul naturii. Astfel, oamenii prind drag de alergare într-un mod firesc și se simt motivați să continue.
Cred că un vibe bun, o atitudine pozitivă și sprijinul constant fac o mare diferență în menținerea dedicării față de mișcare și de un stil de viață activ.
Mă bucur să fiu acea persoană care îndrumă pe alții să înceapă să fie activi mai ales atunci când trec prin momente dificile. Viața are diferite culori. În fond sportul nu este doar despre fizic ci și despre conexiunea pe care o creăm cu cei din echipă și despre starea de bine pe care o cultivăm împreună atunci când alergăm împreună.
Știu că de câțiva ani, împreună cu Victor Iliescu, lucrați la un proiect minunat numit “Descoperă Țara înAlergare” (DTiA). Cum v-a venit această idee și care sunt regulile după care se desfășoară acest proiect?
Ideea proiectului “Descoperă Țara în Alergare” (DTiA) a venit în momentul în care printr-un alergător și prieten comun, Daniel Moldoveanu, l-am cunoscut pe Victor. Am descoperit amândoi că avem aceeasi pasiune pentru alergările în aer liber în diverse locuri din țară unde putem explora locuri și zone noi, wild, sate nemaiîntâlnite, munți, câmpii și dealuri. Grupul a fost format de Victor la începutul anului 2021 însă nu era foarte activ. Atunci am zis: “Haide să creștem grupul!”
Au trecut 3 ani de atunci iar comunitatea a crescut foarte mult. Suntem activi pe Facebook, Strava, Instagram și Meetup și organizam aproape în fiecare weekend alergări în diverse locuri din țară. Susținem toți alergătorii indiferent de nivelul lor de experiență și ni se pot alătura la aceste alergări. De-a lungul anilor am legat multe prietenii și comunitatea crește de la lună la lună. Prin alergările noastre am descoperit o mulțime de locuri frumoase în țară am văzut peisaje spectaculoase și am trăit momente de neuitat.
Ne bucurăm că putem împărtăși această pasiune cu alți iubitori de mișcare și că am reușit să creăm o comunitate atât de frumoasă și de unită.

În București există multe comunități și grupuri de alergare, așa că opțiunile sunt numeroase. Ce diferențiază “Descoperă Țara în Alergare” (DTiA) de alte grupuri de alergare?
“Descoperă Țara în Alergare”, (DTiA) se diferențiază de alte grupuri de alergare din București prin experiența unică pe care o oferim aproape în fiecare weekend.
Spre deosebire de grupurile locale care organizează alergări prin oraș, DTiA propune aventuri în locuri noi și fascinante, unde poți descoperi frumusețile României în timp ce alergi. Fie că este vorba de o tură la mare, pe munte, prin câmpii sau chiar pe vreme nefavorabilă, precum ploaie sau ninsoare, fiecare alergare este o oportunitate de a explora și de a trăi momente de beatitudine în mijlocul naturii. Ceea ce face ca vibe-ul DTiA să fie cu adevărat unic este energia pozitivă și spiritul de comunitate.
În grupul nostru, nu lăsăm pe nimeni în urmă și respectăm ritmul fiecărui participant. Indiferent de nivelul de pregătire, fiecare alergător este încurajat și susținut, astfel încât toată lumea să se bucure de experiență în mod egal. Muzica este mereu prezentă și contribuie masiv la atmosfera plină de bucurie și motivație. Aproape de fiecare dată după alergare, ne adunăm cu toții la o masă, unde împărtășim povești, discutăm despre alergarea respectivă și ne bucurăm de compania celorlalți.

Este fascinant să vezi cum oamenii se eliberează de rutina zilnică și se conectează unii cu alții într-un mod autentic și plin de viață. DTiA nu este doar despre alergare; este despre crearea unor amintiri de neuitat, descoperirea unor locuri spectaculoase și formarea unor prietenii durabile.
Atmosfera pe care o oferim, sentimentul de libertate și bucuria de a descoperi noi peisaje alături de oameni pasionați de mișcare sunt ceea ce ne face cu adevărat speciali. Fiecare weekend petrecut cu noi este o evadare din cotidian și o experiență care te reîncarcă cu energie pozitivă.
Ce planuri de viitor are DTiA în ceea ce privește proiectele sale?
În viitorul apropiat, “Descoperă Țara în Alergare” va deveni o asociație, ceea ce ne va permite să ne extindem activitățile și să sprijinim și mai mult comunitatea de alergători.
Ne dorim să oferim experiențe din ce în ce mai frumoase pentru cei care ni se alătură, să creăm noi oportunități de explorare și să întărim legăturile dintre membrii comunității noastre.
Unul dintre obiectivele noastre este să colaborăm cu sponsori și parteneri pentru a oferi cadouri și beneficii participanților noștri aducând astfel un plus de valoare fiecărui eveniment organizat. Vrem ca fiecare alergare cu DTiA să fie memorabilă și plină de surprize plăcute.
De asemenea, ne dorim să participăm mai activ la competiții nu doar ca alergători ci și ca susținători ai altor alergători. Până acum, de două ori am ales să încurajăm participanții la curse alergând alături de ei. Un exemplu recent este Maratonul Olteniei, unde am alergat în sens invers pentru a le oferi alergătorilor din vibe-ul nostru pozitiv, să le dăm un high five și să le aducem un zâmbet pe buze.
Aceste momente de încurajare sunt foarte importante pentru noi, deoarece dorim să răspândim bucuria alergării și să îi inspirăm pe toți să continue să-și depășească limitele. Pe termen lung, vrem să creștem comunitatea DTiA și să organizăm mai multe evenimente și aventuri inedite prin toată țara. Ne dorim să creăm o platformă unde fiecare alergător, indiferent de nivel, să se simtă binevenit și încurajat. Suntem entuziasmați de viitor și de toate proiectele care urmează!
Dacă cumva ți-ai așeza în ordine cronologică evenimentele trăite până în prezent, la ce ai renunța sau ce ai adauga pentru ca tabloul “Oana Boanca” să fie perfect?
Mi-aș fi dorit să nu fi renunțat la sport după adolescentă și să călătoresc mai mult. Am luat prea în serios începutul de drum în carieră și acum recuperez și mă bucur mai mult de viață!
Cum definești într-o singură frază, bucuria de a trăi?
Bruce Lee a spus bine: “If you always put a limit on everything you do, physical or anything else it will spread into your work and into your life, there are no limits, there are only plateaus, and you must not stay there, you must go beyond them”.

Quick quiz:
Nume: Oana Andreea Boanca.
Sursa mea de inspirație: Oameni care au reușit în viață de la zero fără să depindă de nimeni.
Nu plec din casă fără: Ceasul Garmin.
Destinația mea preferată este: La munte.
Un film pe care îl recomand oricui cu drag: Grand Turismo – este o inspirație pentru toți cei care visează să depășească limitele, să-și înfrunte temerile și să își transforme pasiunile în realitate. Este un reminder puternic că, uneori, cea mai mare cursă nu este pe circuit ci în interiorul nostru. Această poveste arată că atunci când ai curajul să ieși din zona de confort și să crezi în visurile tale, orice este posibil.
Ultima carte citită: David Goggins – Can’t Hurt Me – este o carte puternică și motivantă despre depășirea limitelor personale și transformarea prin disciplină și perseverență. Fost Navy SEAL și ultramaratonist împărtașește povestea sa de viață plină de obstacole și greutăți și cum a reușit să-și transforme durerea și suferința în putere și determinare.
Mâncarea mea preferată: Cartofii prăjiți 😊
Momentul preferat al zilei: Dimineața 😊 Am scăpat de blocajul mental și pot să accept să fac mișcare în fiecare dimineață. Acum îmi place ritualul de dimineață. Este timpul – eu cu mine!
Când am timp liber prefer să: Fac sport.
Consider că motorul vieții este accelerat de: Mișcare.
Un gând de final.
Toți avem probleme, toți avem task-uri de rezolvat, toți avem griji, toți avem zile mai puțin reușite, toți am avem responsabilități și familie, cu toții nu avem timp… but you know what?! Nu toți trăiesc doar cu speranță, cei care trăiesc, ACȚIONEAZĂ!
Oana, îți mulțumesc frumos pentru timpul acordat. Spor(T) în continuare!
Și eu mulțumesc din suflet. Să trăiți fiecare zi ca și cum ar fi ultima zi din viață voastră!
Sursa Foto: Arhiva personală, Oana Boancă.
Puteți urmări activitatea Oanei pe pagina ei oficială de Facebook sau pe Instagram.
Informații despre DTiA puteți gasi pe pagina oficiala de Facebook sau pe Instagram.
No Comments