Interviu

Mihail, băiețelul care inspiră dragostea pentru cărți.

31 December 2024
Mihail

Dorința mea cea mai mare este să nu renunț niciodată la citit. Visul meu este ca fiecare carte din biblioteca mea să ajungă în mâinile cât mai multor copii, inspirându-i să descopere bucuria lecturii.
Alec Mihail Munteanu.

Cine este Mihail și câți ani are?
În primul rând, vă mulțumesc pentru această ocazie de a-mi împărtăși povestea și pentru interesul acordat! Sunt Alec Mihail Munteanu, un băiețel de 8 ani și trei luni. Locuiesc în Galați și sunt elev la Școala Gimnazială Nr. 7. Iubesc foarte mult să citesc.

Mihail

Cum a luat naștere proiectul ‘Povești în fiecare seară’?
Părinții m-au sprijinit foarte mult în această pasiune. Mama îmi citea încă de când aveam doar câteva luni. Proiectul ‘Povești în fiecare seară’ a început într-un mod amuzant. Acum doi ani am participat la emisiunea “Copiii spun”, difuzată pe YouTube. Când m-am întors de la emisiune, m-am gândit să am și eu un canal pe YouTube. Mama mi-a spus că, dacă vreau să fac acest lucru trebuie să transmit ceva de valoare. Așa a apărut ideea proiectului meu.

Ce înseamnă cărțile pentru tine și de ce crezi că sunt mai valoroase decât jucăriile?
Nu am renunțat la jucării, dar cărțile ocupă un loc special în inima mea. Pentru mine, cărțile înseamnă cunoaștere și imaginație. De altfel, am un obicei aparte: când primesc o carte nouă, primul lucru pe care îl fac este să o răsfoiesc și să o miros. Mirosul cărții mă transportă deja în lumea ei!

Cum îți alegi cărțile pe care le citești?
De obicei, le aleg împreună cu mama. Totuși, au fost situații când mi-am ales singur cărțile, mai ales din biblioteca școlii.

Ce recomandare ai pentru copiii care nu știu ce să citească?
Le-aș sugera să li se citească povești, ca să descopere frumusețea cărților. E important să aibă pe cineva care să le insufle dragostea pentru lectură.

Mihail

Care este cartea ta preferată și de ce?
Am multe cărți preferate, dar dacă ar trebui să aleg, aș spune seria „Erus” de Alec Blenche. Aceste cărți sunt foarte educative și îi învață pe copii despre răbdare, iubire, recunoștință și alte valori importante.

Erus

Crezi că cititul te ajută să înțelegi mai bine lumea și oamenii?
Da, cititul mă ajută să-mi înțeleg mai bine emoțiile și să fiu mai creativ. Din cărți am învățat despre istoria marilor oameni de știință și despre cum să evit comportamentele greșite, cum ar fi bullying-ul. Cărțile sunt o sursă nesfârșită de învățare! Vorba lui Țup a lui Alex Donovici: “Imposibil este doar un cuvânt”.

Tup

Cum îți organizezi timpul pentru a citi? Ai un moment preferat al zilei?
Mama mă ajută să-mi organizez timpul, iar momentele mele preferate sunt la prânz, după ce mă întorc de la școală, și seara, înainte de culcare.

Ce le-ai spune copiilor care nu sunt pasionați de citit?
Le-aș spune: „Citește și vei descoperi lumea reală care te înconjoară.” Nu trebuie să renunțe la nimic, ci doar să-și organizeze mai bine timpul.

Ce te-a inspirat să începi proiectul ‘Vânătoarea de cărți’?
Decembrie este luna cadourilor, iar eu am vrut să ofer un mic dar celor care găsesc cărțile. Sper ca mesajul meu să inspire și alți copii să citească. Chiar dacă am văzut pe unii copii aruncând cartea, pe alții i-am văzut că s-au bucurat enorm, iar asta mi-a adus multă satisfacție.

Mihail

Care este dorința ta cea mai mare legată de citit?
Mi-aș dori ca fiecare carte pe care o citesc să inspire și alți copii. Totodată, îmi doresc să nu renunț niciodată la citit și să împrumut cât mai multe cărți din biblioteca mea altor copii.

Mihail

Îți mulțumesc frumos, Mihail, pentru timpul acordat. Sper ca povestea ta să inspire mulți copii!
Sărbători fericite!

Sursa Foto: Arhiva personală, Lucica Constandache (Munteanu).
Puteți urmări activitatea lui Mihail pe pagina oficială de Facebook sau pe Instagram.

Spor(T)! Să fie și cu citit!
2025 cu bucurii!

No Comments

Leave a Reply